Uutiset

Vallu Vankilarotta seikkailee taas Vankilamuseossa

Vallu Vankilarotta seikkailee jälleen syyslomien aikaan Vankilamuseossa 6.–28. lokakuuta.

Useampia kakkuja Hämeenlinnan vanhassa lääninvankilassa istuneella Vallulla on pitkä rikosrekisteri mm. toistuvista juustovarkauksista. Sittemmin tavat ovat parantuneet ja Vallu on jäänyt museoksi muutettuun vankilaan asumaan. Lapsirakas Vallu esittelee toisinaan museota apuvahtina erityisesti lapsille.

Lasten iloksi Vankilamuseossa on paljon puuhaa ja koettavaa Vallun ja rottaystävien seurassa. Vallu on piilottanut omia ja ystäviensä kuvia ympäri museota. Museosta löytyy myös tehtävänikkarina tunnetun Vallun tehtäväpisteitä. Niiden löytämisessä ja ratkaisemisessa auttavat Vallun jättämät tekstit, joita tutkimalla tutustutaan myös Vallun tarinaan. Vallun vieraat saavat oman tunnistekortin, johon voi piirtää oman kuvansa ja painaa omat sormenjälkensä.

Vankilamuseon Vallusta on kasvanut melkoinen suosikki, ja Vallun kierroksille tullaan yhä uudestaan. Vallun tarinaseikkailu pehmentää pienempien vieraiden museokäyntiä muutoin joskus pelottavassakin vankilaympäristössä. Lasten ystävänä Vallu vilkastuu ja lähtee retkilleen ympäri museota yleensä lasten syys- ja talvilomien aikoihin.

Museon kaupasta voi hankkia myös oman Vallun. Kankaasta valmistettu pehmo-Vallu on puettu aidosta vankilasarkasta ommeltuun liiviin. Vallu-pehmo on todellinen linnakundi: pehmot valmistetaan Hämeenlinnan vankilan ompelimossa.

Vankilamuseo toimii Hämeenlinnan lääninvankilan vanhoissa tiloissa. Rakennus oli valmistuessaan vuonna 1871 Suomen ensimmäinen sellivankila ja se oli vankilakäytössä aina vuoteen 1993 saakka. Vankilamuseo kertoo Suomen vankeinhoidon historiasta ja vankilaelämästä ennen ja nyt. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic