fbpx
Uutiset

Valmennus tasoittaa omaishoitajan alkutaivalta

– En halua enää koskaan kohdata henkilöä, joka sanoo, että voi kun olisin saanut tämän tiedon silloin, kun minä aloitin omaishoitajana! huokaa Marja-Leena Lehtinen, Hämeenlinnan seudun omahoitajat ja läheiset ry:n puheenjohtaja.

– Sitä kuulee todella paljon, vahvistaa Omaishoitajat ja läheiset -liiton projektisuunnittelija Sandra Gehring.

Tätä tietämättömyyttä ennaltaehkäisemään on kehitetty Ovet -hanke, joka käynnistyi valtakunnallisesti keväällä 2010. Hämeenlinnassa ensimmäinen Ovet -valmennus toteutetaan tammi- ja helmikuussa. Tähän mennessä 26 maan 72 omaishoitajien paikallisyhdistyksestä on osallistunut projektiin.

– Omaishoitajille ei ole olemassa koulutusta, mutta se ei poista tiedontarvetta, sanoo Gehring.

Tärkeintä jaksamisesta huolehtiminen

Ovet -valmennus on tarkoitettu kaikille sairastuneiden ja vammautuneiden henkilöiden läheisille, jotka tarvitsevat tietoa omaishoitoon liittyvistä asioista. Eniten siitä hyötyvät ihmiset, joille havahtuminen omaan omaishoitajuuteen on uutta.

– Kaikki omaishoitajat eivät vielä tiedä olevansa omaishoitajia, sanoo Gehring.

Kunnallista omaishoitajatukea saa 37 500 suomalaista, jollakin tavoin omaisiaan avustavia on arviolta 1,2 miljoonaa.

Valmennuspaketti koostuu neljästä neljän tunnin kokoontumisesta. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa sosiaaliturva ja avustamisen perusteet, hoivatyön perusteet, vertaistuki sekä omaishoitajan fyysinen ja henkinen hyvinvointi.

– Ennen kaikkea tarvitaan päänsisäisiä voimavaroja. Miten omaishoitaja jaksaa arkisessa hoitotyössä, kun huoli toisesta on jatkuvasti mielessä, sanoo Gehring.

Jatkoa paikallisin voimin

Ensi vuoden loppuun asti jatkuvaa Ovet -hanketta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Rahoituksen loputtua valmennusta on tarkoitus jatkaa paikallisin voimin.

– Hämeenlinnassa sosiaalitoimi on ollut hyvin mukana. Ajatuksena on, että ainakin kerran vuodessa järjestettäisiin valmennus heidän tuellansa, kertoo paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Arja Kartano.

Valmennusryhmään otetaan korkeintaan 15 omaishoitajaa. Hämeenlinnan seudun paikallisyhdistys on tiedottanut hankkeesta sadoilla kirjeillä. Järjestäjät uskovat valmennuksen kiinnostavan siksikin, että omaishoitajuuteen suhtaudutaan nykyisin entistä hyväksyvämmin. Käsitettä ei enää leimaa sääli.

– Me toivomme, että ihmiset lähtisivät tähän mukaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, sanoo Kartano.

– Avoimin mielin, ovet auki! innostuu Gehring (HäSa)

Menot