Uutiset

Valmiina pitkään kevääseen

Juuso Hietanen pääsee taas ensi viikolla tositoimiin, kun Suomen jääkiekkomaajoukkue aloittaa valmistautumisensa kevään MM-kisoihin. Kaksien MM-kisojen kävijä on vahva ehdokas myös tämän kevään kisajoukkueeseen.

– Leiritykset alkavat ensi viikolla. Sinne lähdetään tappelemaan kisapaikasta. Paikka vaatii valmistavissa peleissä onnistumista. Vanhat näytöt eivät hirveästi paina. Ennen kisoja on aika monta peliä ja viimeisenä vielä Tshekin EHT-turnaus. Toivottavasti saan olla mahdollisimman pitkään mukana ja lopulta kisoissa. Se on totta kai tavoite, Hietanen sanoo.

KHL-liigan Nizhny Novgorodia edustava hämeenlinnalainen pelasi viime kevään kotikisoissa. Sen lisäksi hän pelasi Suomen paidassa Saksan MM-kisoissa.

– Kotikisoissa on eri lailla hulinaa. Varsinkin suomalaista mediaa on enemmän paikalla kuin mitä Saksassa oli. Kotikisat, vaikka loppupelit pelataankin Ruotsissa, ovat hieno juttu ja olisi mukava olla uudelleen mukana, puolustaja myöntää.

Tähtien tuiketta

Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n työsulku näkyi myös Venäjälle. KHL on joka vuosi kovatasoinen, mutta tällä kaudella liigassa pelasi alkukaudesta entistä kovempia joukkueita.

– NHL:n parhaat venäläiset tulivat liigaan, kuten myös paljon ulkomaalaisia pelaajia. Joukkueiden voimasuhteisiin vaikutti jonkin verran, kuka ketäkin sai. Sitten NHL:n alkaessa pelaajat lähtivät takaisin, ja tilanne muuttui uudelleen. Sekin sekoitti meidän kauttamme, mutta olihan sellaisia kavereita vastaan hieno pelata. Vastassa oli Malkin ja Kovaltshuk ja muut. Yleisölle tähdet antoivat uutta virtaa. Pelejä oli varmasti hieno mennä katsomaan, Hietanen muistuttaa.

Nizhny Novgorod ei päässyt tällä kaudella pudotuspeleihin. Edellisvuonna se niissä pelasi, joten odotukset olivat tällekin kaudelle todella kovat. Kun pelit eivät menneet kohdilleen, vaihtui Novgorodin valmennuskin. Suomalaiset Kari Jalonen ja Kai Rautio saivat lähteä.

– Seura ei ole tottunut menestymään kovin hyvin, joten viime kauden jälkeen oli hyvä fiilis. Myös odotukset olivat korkealla. Pelit eivät lähteneet hyvin liikkeelle ja pelaaminen meni väkinäiseksi. Seurajohto odotti parempaa, ja valmentajat vaihtuivat. Pudotuspeleihin pääseminen ei ollut kaukana tänäkään vuonna, mutta edelliskauteen verrattuna kausi oli sekavampi, Hietanen ynnää.

HPK-kasvatin omat pelit sujuivat mukavasti. Hietanen teki 52 ottelussa puolustajalle hyvän tehopistemäärän 23 (4+19). Lisäksi hänet valittiin muutaman kerran KHL:n viikon pelaajaksi.

– Totta kai tunnustukset tuntuivat kivalta, mutta ei niitä sen kummemmin ajatellut. Valinta tehdään kuitenkin joka viikko. Ei sitä välttämättä edes itse tiennyt ennen kuin joku seuran henkilökunnasta ilmoitti valinnasta jäähallilla. Ei palkitseminen missään oikein näkynyt, Hietanen kertoo.

Ainakin kaksi vuotta vielä

Sen verran hyvin Hietanen on Venäjällä ja Novgorodissa viihtynyt, että hän allekirjoitti seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen.

– Novgorod on iso kaupunki; asukkaita on 1,3 miljoonaa. Se on melko lähellä Moskovaa, noin tunnin lennon päässä, joten sijainniltaan se on parempi paikka kuin moni muu. Pelimatkat ovat sopivan mittaisia, vaikka paljon lennelläänkin. Pidempiäkin reissut voisivat olla. Kaupunki on yllättävän mukava verrattuna siihen, mihin oli ensimmäistä kertaa mennessä valmistautunut. Kaikkea löytyy, Hietanen kertoo.

Kovin paljon jääkiekkoammattilaisella ei jää aikaa kaupungilla patsastella. Pelejä ja harjoituksia on paljon, ja loppuaika urheilijoilla menee lepäillessä.

– Pelitahti on tiukka ja vapaapäivät menevät kotona ollessa. Kaupungissa on muutama hieno ja iso ostoskeskus, joissa voi viettää aikaa. Lisäksi käymme ulkona syömässä. Vapaa-aika kuluu avovaimon kanssa, puolustaja sanoo arjestaan. (HäSa)

Asiasanat