Uutiset

Valmis joulu houkuttaa yhä useampaa

Entistä useampi suomalainen viettää joulua kodin ulkopuolella, uskoo Suomen suurimman hotelli-ja ravintolaketjun Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.

– Enemmän ja enemmän porukka viettää joulua pois kotoa. Se lisääntyy joka vuosi, mutta silti menee varmasti vielä sukupolvia siihen, että joulua vietetään enemmän muualla kuin kotona, Backman sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Matkailu- ja ravintola-alan liitosta MaRasta arvioidaan, että havainto voi pitää laajemminkin paikkansa.

– Mutu-tuntuma sanoisi, että tällainen trendi on olemassa, mutta virallisesti en voi sanoa niin, koska asiaa ei ole tutkittu, Lännen Medialle viestitään.

Silti joulunpyhät ovat hotelleille ja ravintoloille edelleen varsin rauhallista aikaa. Asiakkaita käy erityisesti kylpylöissä ja esimerkiksi Pohjois-Suomen niin sanotuissa resort-kohteissa.

– Niihin tullaan viettämään joulua paikan itsensä vuoksi. Kaupunkien keskustahotelleissa on tyhjempää, Backman kertoo.

Itämerellä seilaa joulunpyhinäkin lähes täysiä laivoja.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan jouluristeilyt ovat erittäin suosittuja vuodesta toiseen.

– Lähes aina laivat ovat täynnä. Tosin jouluaaton ympärillä oleville risteilyille laivaa ei oteta aivan täyteen, sillä haluamme, että kaikilla on tilaa olla ja nauttia rauhassa, Nöjd sanoo.

Jouluna asiakkaat arvostavat enemmän rauhaa ja tilaa. Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo, että silloin ensimmäisenä loppuvat yleensä kaikkein suurimmat hytit.

– Moni haluaa matkustaa jouluna vähän väljemmin. Jouluna panostetaan elämykseen, mutta osa ahdistuu joulun järjestämisestä. On helppo tulla katettuun pöytään, Takolander kertoo.

Nöjdin mukaan aiemmin jouluna laivalle tuli erityisesti vanhempia pariskuntia, mutta viime vuosina myös lapsiperheet ovat löytäneet jouluristeilyt.

– Varmasti yksi syy tulla viettämään joulua laivalle on kiireettömyys, valmiiksi katettu joulupöytä, kohdekaupunki ja erilaisuus kokonaisuudessaan, hän sanoo.

Tänä jouluna Tallink Siljan erikoisuus on risteily Turusta Riikaan. Viking Line järjestää puolestaan halukkaille Tukholman-kävijöille kiertoajelun ja kyydin joulukirkkoon.

Varustamojen mukaan joulu poikkeaa tunnelmaltaan selkeästi normaaleista risteilyistä.

– Ihmiset ovat jollain tapaa hiljentyneet joulun viettoon omalla arvokkuudellaan. Ruokailuihin varataan enemmän aikaa, ja koska risteily on pidempi kuin normaalisti, jää turha kiire vähemmälle. Juhliminen ei siis ole jouluristeilyllä pääasia, Nöjd sanoo.

Takolander on samaa mieltä: jouluna ruoka on laivalla vielä suuremmassa roolissa kuin tavallisesti. Tänä vuonna Viking Line palkkasi joulumenunsa suunnittelijaksi muun muassa tv-ohjelma Strömsöstä tutun, palkitun huippukokin Michael Björklundin.

– Laivoilla ruoka on nyt vetävä trendi. Ihmiset odottavat saavansa laivan ikonisesta seisovasta pöydästä mereneläviä, mutta myös á la carte -ravintoloiden maistelumenut ovat suosittuja, Takolander kertoo.

Myös maissa jouluna tarjottavalla ruoalla on suuri merkitys.

– Kyllä sen on oltava perinteinen joulupöytä kaloineen, kinkkuineen ja laatikoineen. Sitä ihmiset jouluna hotellien ravintoloissa odottavat, Backman sanoo.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic