Uutiset

Valmistaudutaan säätämään monta vaikeaa lakia

1. Keskustan eduskuntaryhmä kävi läpi keinoja, joilla Suomen työvoimakustannuksia voidaan alentaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että kaikki Suomen insinöörit eivät voi epäonnistua yhtä aikaa. Kyse ei ole tuotteista, vaan Suomen kustannuskilpailukyvystä. Muuta on turha selittää. Keskustan eduskuntaryhmä ei sulkenut pois mitään keinoja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kun yhteiskuntasopimus kaatui, niin keinoina on esitetty paikallisen sopimisen lisäämistä ja työantajan sivukulujen karsintaa.

Pääministeri Juha Sipilä totesi, että työehtosopimusten yleissitovuuteen kajoaminen tuskin on tarpeen ja hän ei pidä sitä osana keinovalikoimaa. Fiskaalinen devalvaatio eli työanantajan sivukulujen vähentäminen esimerkiksi työeläke- tai työttömyysvakuutusmaksuja alentamalla ei voi olla pääkeino, koska sillä on sivuvaikutuksia kotimaiseen kysyntään. EMU-puskureita on mahdollista käyttää ja ne on tarkoitettu juuri tällaiseen tilanteeseen.

Lisäsäästölista nousi uudelleen esiin. Hallituksella oli ehdollinen lisäsäästölista siltä varalta, jos yhteiskuntasopimus ei toteudu.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat viime viikolla. Silloin pääministeri Sipilä sanoi, että tavoitteena on, ettei leikkauksiin tarvitse turvautua. Vanhanen ei usko, että lisäsäästöt voitaisiin jättää tekemättä. Osa joudutaan tekemään, mutta poliittista harkintaa käytetään.

Pääministerin puhe yhteiskuntasopimuksen karitumisen jälkeen tehtävistä lisätoimista ei ollut julkinen. Keinot ja kärkihankkeiden lista esiteltiin vain eduskuntaryhmälle.

2. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sote saa viimeinkin vauhtia. Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan (kesk.) esitys eduskuntaryhmälle sisälsi merkittävän uutisen. Sote-uudistukseen on nimitetty projektijohtajaksi valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, Tuomas Pöysti. Pöysti vastasi kesällä sote- ja aluehallintouudistuksen selvitystyöryhmästä. Kipeää monelle keskustalaiselle on se, että Pöystin ryhmä ehdotti 9-12 sotealuetta, hallitusohjelmassa niitä on mainittu enintään 19.

Poliitikot linjaavat soten ja sote-alueiden määrän, mutta Pöystin työryhmän ehdotusta on nyt vaikea ohittaa, kun hänet nimitettiin projektipäälliköksi. Realismia on, että kun nykytilasta siirrytään itsehallintoalueisiin, niin sote-alueita ei voi olla liian monta.

Pöystin hahmotteleman aikataulun mukaan hallituksen sote-esityksen pitäisi olla valmis keväällä 2016.

3. Suhtautuminen Eurooppaan ja Suomeenkin tuleviin pakolaisvirtoihin on uusi kivi hallituksen vankkureissa. Vanhanen arvioi, että EU käyttää paljon aikaa, että pakolaisvirrat saataisiin hallintaan, mutta katkeamaan niitä ei saa.

Turvapaikanhakijat tulevat viemään hallitukselta sekä aikaa että rahaa.

Pääministeri Sipilä muistutti kyseessä olevan sotaa pakenevat ihmiset, jotka tarvitsevat inhimillisen kohtelun.

Vanhasen kanta oli asteen tiukempi. Turvalliseksi luokiteltujen maiden listaa vaatisi päivittämistä ja Schengen-alueelle tulijat pitäisi rekisteröidä heti, jotta oikean suojan tarpeessa olijat saisivat sen kohtelun, joka heille kuuluu.

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020