Uutiset

Valo näkyy tunnelin päässä

HPK pelasi viime jääkiekon SM-liigassa hyvän kauden. Se teki myös runkosarjan uuden yleisöennätyksen. Kerhon yleisökeskiarvo oli 3931. Kaikkiaan HPK:n liigapeleissä oli viime kaudella yli 125 000 katsojaa.

Yleisömenestys teki tietysti hyvää myös HPK:n taloudelle. Kerhon viime kauden taloudellinen tulos oli plussalla rahoituskulujen vähennysten jälkeen 82 446,92 euroa.

– Seuramme toiminnallinen tulos oli plussalla 115 392,64 euroa, kertoo HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela.

Korpela kuitenkin muistuttaa, että HPK elää yhä tiukan talouden aikaa.

– Olemme jo muutaman vuoden ajan sopeuttaneet toimintaamme kuluihimme. Pääomamme on yhä toista miljoonaa euroa negatiivinen. Pystyimme viime tilikaudella kasvattamaan liikevaihtoamme yli 800 000 euroa, mutta myös kulut kasvoivat.

HPK:n viime tilikauden liikevaihto oli 5 630 000 euroa.

Korpela on tyytyväinen HPK:n nykyilmeeseen.

– Pystyimme palauttamaan viime kaudella HPK:n uskottavuuden. Siitä on kiittäminen ennen kaikkea joukkuetta ja sen valmennusta. Tehtävänämme on palvella yleisöä. Viime kaudella saimme kehitettyä myös ottelutapahtumaa entistä kiinnostavammaksi.

Velkaa HPK:lla on yhä paljon, mutta niistä on sovittu maksusuunnitelmat.

– Hoidamme velvoitteemme, mutta se vaatii meiltä kovan työn. Pankkilainan lisäksi olemme velkaa Hämeenlinnan jäähalliyhtiölle. Siitä velasta maksamme koko ajan korkoa ja yhtiön kanssa olemme tehneet velan takaisin maksamisesta suunnitelman.

Yhtiöitymisestäkin keskusteltu

Korpela painottaa, että HPK:n tavoitteena on saada vakautettua taloudellinen asemansa.

– Nykymuotoisessa HPK:ssa se edellyttää pitkäjänteisen hyvän työn. Tarvitsemme tulevaisuudessakin vankan yleisön ja kantahämäläisten yritysten tuen.

HPK on liigan ainoa yhdistys. Muut kolmetoista liigaseuraa ovat osakeyhtiöitä.

– Myös meillä on keskusteltu toiminnan yhtiöittämisestä ja sellaista mahdollisuutta on kartoitettu. Tähän perustimme viime syksynä työryhmän. Mitään ratkaisuja ei kuitenkaan ole vielä tehty, Korpela selvittää.

Hän painottaa, että mahdollisessa yhtiössäkin HPK:n edustusjääkiekon asema säilyy vahvana.

– Ehdoton tahtotilamme on olla seutukunnan yhdistävä voima ja yhteisöllisyyden rakentaja. Haluamme koota ihmiset yhteen sukupuolesta, aatteesta tai taloudellisesta asemasta riippumatta.

Talkootyön merkitys on Kerhossa ollut aina merkittävä, eikä se Korpelan mukaan tule muuksi muuttumaan.

HPK:lla on merkitystä

HPK on vakiinnuttanut asemansa Suomen ylivoimaisesti suosituimmassa urheilusarjassa SM-liigassa. Seutukunnallaan se on merkittävä tekijä myös kaukalon ja pelien ulkopuolella.

– Esimerkiksi jäähalliyhtiön tuloista HPK:n edustusjääkiekko maksaa erittäin merkittävän osan. Olemme myös suuri työllistäjä. HPK:n palkkalistalla oli viime tilikaudella 51 ihmistä, joista valtaosa maksaa veronsa Hämeenlinnaan. HPK maksoi palkkoja ja lakisääteisiä kuluja tilikauden aikana 3,1 miljoonaa euroa.

Selvää on, että kerholaisen jääkiekkotoiminnan kautta Hämeenlinnaan jää paljon muutakin rahaa. Hämeenlinnan hyvät lajin olot ovat houkutelleet muun muassa KHL:n suurjoukkueita leireilemään kaupunkiin. Seuraava leireilijä on Sibir Novosibirsk, joka asuu elokuussa Hämeenlinnassa kymmenen päivän ajan.

– HPK:lla on myös seutukunnalleen iso imagomerkitys. Haluamme pitää imagomme hyvänä niin, että koko Kanta-Häme voi olla ylpeä liigajoukkueestaan. Pirun paljon täältä olisi asioita poissa, ellei Kerho pelaisi liigassa, Korpela hehkuttaa.

Korpelalla on esittää myös tutkimus HPK:n tv-näkyvyydestä – viime kaudella 47 tuntia 21 minuuttia, joiden yhteinen katsojamäärä oli yli 60 miljoonaa.

Liiga pysyy kiinnostavana

Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja niin myös jääkiekkoilun maailma. Viime viikon uutispommin tarjosi helsinkiläinen Jokerit – SM-liigan suurseura – joka ilmoitti siirtyvänsä vuoden päästä KHL-liigaan.

Korpela uskoo, ettei Jokerien lähdöllä ole merkitystä SM-liigan asemaan. Liiga pysyy kiinnostavana kansallisena sarjana.

– Periaatteessa kaikki maailman laajuisetkin palloilulajit pohjautuvat nimenomaan kansallisiin sarjoihin. Toki meidän on SM-liigan yhteisössä pidettävä huoli siitä, että sarja pysyy kiinnostavana.

Kansainvälisyys on tuttu juttu myös Kerholle.

– Olemme olleet mukana Euroopan cupissa, mestareiden cupissa ja Euroopan liigassa. Ne ovat olleet mielenkiintoinen kokemus ja lisämauste mitata omaa tasoaan kansainvälisesti.

Ensi kauden HPK alkaa olla valmis. Se aloittaa pelikautensa elokuussa omassa kansainvälisessä turnauksessa, jossa ovat mukana muun muassa kovat KHL-joukkueet SKA Pietari ja Sibir Novosibirsk.

– Pelaajabudjettiamme olemme nostaneet ensi kaudeksi 100 000 eurolla. Siinä on vielä pieni liikkumavara, Korpela paljastaa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic