Valoa maton alle

 

Valo on vapautunut kaamoksen kätköistä. Piristävä paiste herättelee ihmistä ja luontoa. Linnut lurittelevat keväistä serenadiaan. Ihmisellä pitäisi olla hyvä olla. Valonmäärä on suoraan verrannollinen kasvun määrään. Valitettavan paljon tulee kasvukipuja, eikä valo pääse joka paikkaan. Vallitsee syvä pimeys, sillä liian monelta on estetty valonsaanti. Varsinkin kasvavat nuoret tarvitsisivat valoa.
 
Minun työskentelyalueella on tämän vuoden aikana ryyppyporukoissa taisteltu niin, että kolme ihmistä on menettänyt henkensä. Nämä tapahtumat ovat tuoneet pimeyttä ja tuskaa monelle. Samaan aikaan on kolme ihmistä hakattu lähes hengettömäksi ja puolen kymmentä muuta saanut vakavia väkivaltavammoja. Valtakunnassa on tapahtunut traagisia väkivallantekoja. Paljon puhuttavia. Tämä syrjäytettyjen ongelma on tiedossa, mutta lakaistu maton alle. Mattojen alustat pullistelevat ongelmia. Sinne ei valo paista.
 
Jokaisen tapahtuman jälkeen perustetaan toimikunta tai järjestetään kymmenen seminaaria. Tuntuvat oleva valoisia reissuja ja kokoontumisia, mutta lamppu ei edelleenkään syty. On keksitty nuorisotakuita ja toimenpideohjelmia, niistä vain puuttuu virta – raha. Voimala ei pyöri, jos puro on vedetön. Edes yksi uoma pitäisi avata pian. Se on tiedonvirta virkamiesten välillä. Keinotekoiset salaisuuden padot on purettava. Eivät kenenkään perusoikeudet voi siitä kärsiä, että virkamiehet voisivat kaikella tiedolla auttaa nopeasti. Eikä edes maksaisi juuri mitään. Siellä eduskunnassa on nappula, jossa palaa vihreä valo. Sitä nappulaa pitäisi uskaltaa painaa, jotta valoa syttyisi muillekin.
 
Valitettavasti yhteiskunnassa on meneillään valojen sammutteluviikot. Puhutaan sopeuttamisohjelmista ja hallintorakenneuudistuksista. Suomeksi se tarkoittaa palvelujen vähentämistä. Samaan aikaan pidetään huoli, ettei eurooppalainen pankkijärjestelmä vain joudu sammuttamaan yhtäkään valoa. Nuoren elämä on riskibisnestä, mutta pörssimaailmassa ei ole riskiä. Veroeuroja hallinnoivat kummisedät ja –tädit jakavat valoa markkinoilla hävinneille keinottelijoille. Taas on tehty fantastinen päätös pelastuksen eteen.
 
Nuoremme odottavat ja tuskastuvat. He osaavat sytyttää tulta elämäänsä. Se valonsäde tulee liian usein päihdyttävistä kasvannaisista ja litkuista. Monta lamppua palaa pimeässä foliolla vuoratussa komerossa. Komerossa varttuu uusi kasvusto, se on kannabista. Poliisit ovat kuin kukkakaupan lähettejä kantaessaan näitä horsmia takavarikkoon. Ongelma ei poistu, sillä lähettejä on liian vähän. Poliisi ei ole muutenkaan se lopullinen valaisija. Nyt olisi lopetettava hölmöläismallinen säkillä valon kantaminen ja avattava oikeat luukut valolle. Ravistettava matot ja siivottava alustat. Kevätsiivous valolle. Sen sinä päättäjä voit tehdä ilman kuittia.