Uutiset

Valta on vaaraksi kannatukselle

Politiikassa keskeinen tavoite on vallan hamuaminen. Valtaa halutaan vaikuttamisen takia.

Valtaa haluavat niin puolueet kuin yksityiset poliitikotkin. Ilman valtaa poliitikot ovat vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.

Vallaton ei saa kuin ääntä aikaan.

Valtaa ja vaikuttamista seuraa aina myös vastuu. Mitä suurempi ristiriita syntyy lupausten ja vallankäytön välille, sitä pienemmäksi käy kannatus.

Esimerkiksi vihreät painii nyt vallan, vastuun ja lupausten ristiriitojen kanssa. Puolue vastustaa henkeen ja vereen ydinvoimaa.

Vihreät ei kuitenkaan vaadi jo käytössä olevien ydinvoimaloiden purkamista, kuten monissa muissa maissa.

Puolue jopa lupaa jatkaa hallituksessa, vaikka se antaa eduskunnan esityksen ydinvoiman lisäämisestä.

Kokoomus ja keskusta ovat valmiita hyväksymään vihreiden eriävän mielipiteen asiassa. Ilmeisesti molemmat porvaripuolueet laskevat, ettei vihreät saa irtopisteitä ratkaisustaan.

Pikemminkin mielikuva kokoomuksen puisto-osastosta vain vahvistuu samalla, kun äärivihreät kääntävät selkänsä puolueelle.

Median lellikistäkään ei voi enää puhua. Yhä enemmän on ryhdytty julkisuudessa pohtimaan sitä, miten suuressa ristiriidassa vihreiden ajatukset ja reaalielämä ovat.

Kaikkien niiden hyvien ja kannatettavien asioiden kuten kansalaispalkan toteutumisen edellytyksenä on reipas talouskasvu. Vihreät kuitenkin kavahtaa kasvun edellytyksiä, ja puolue on valmis toimillaan häätämään Suomesta savupiipputeollisuuden.

Ydinvoiman lisärakentamisen kaltaiset investoinnit tukevat Suomen talouden kasvua, yritysten menestystä ja työllisyyttä. Juuri siksi muun muassa ay-liike on valmis tukemaan ydinvoimaa.

Vihreät lopettaisivat myös turkistarhauksen ja jättäisivät 20 000 elinkeinosta leipänsä saavaa työttömiksi.

Vihreiden monet ehdotukset ovat ihan kannatettavia. Puolueen pitäisi vain kertoa kansalaisille se toinen puoli: millainen on savupiipputeollisuudesta, ydinvoimasta ja turkistarhoista vapaa Suomi?

Se on paljon köyhempi ja kurjempi kuin nykyinen.

Kautta Suomen historian on koettu nousevien puolueiden utopioiden ja reaalipolitiikan ristiriita.

Muun muassa SMP:n valta ja vastuu tuhosivat. Alamäki alkoi, kun Urpo Leppäselle ojennettiin työministerin salkku. Hänen oli vastattava puolueensa lupauksiin poistaa Suomesta työttömyys kuudessa kuukaudessa.

Työttömyys ei poistunut kuudessa kuukaudessa, mutta vitsi Leppäsestä tuli kuukaudessa. Lopullinen tuho kävi, kun poliittisia virkanimityksiä verisesti vastustaneen SMP:n puheenjohtajasta Pekka Vennamosta tuli postin pääjohtaja.

Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n kohtalona oli työministerin salkku. Yleensä salkun vastaanottanut putosi seuraavissa vaaleissa eduskunnasta. Valta ja vastuu mitätöivät täystyöllisyyden utopiat.

pauli.uusi-kilponen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic