Uutiset

Valta tuskin vaihtuu Britanniassa

Pääministeri Tony Blair yrittää pontevasti tehdä historiaa toukokuussa pidettävissä Britannian parlamenttivaaleissa. Koskaan aikaisemmin työväenpuolue Labour ei ole pysynyt vallassa peräkkäin kolmissa vaaleissa. Blair johdatti puolueensa voittoon vuosina1997 ja 2001.

Kuningatar ilmoitti Blairin pyynnöstä hajottavansa parlamentin.

Brittiläisen demokratian kummallisuuksiin kuuluu, että pääministeri voi pitää vaalit melkein milloin haluaa. Vaalien pitäminen on hänen käsissään enintään kuuden vuoden mittaisen parlamenttikauden sisällä. Pääministeri voi jättää ilmoituksensa jopa niinkin myöhään kuin vain kolme viikkoa ennen vaaleja. Tällä kertaa vaaleihin on kuukausi ilmoituksesta.

Tilaisuus historian tekemiseen on otollinen.

Mielipidemittausten mukaan työväenpuolue on suosikki, vaikkakin erot kilpaileviin konservatiiveihin ovat pieniä ja joissakin mittauksissa on päädytty tasapeliin.

On todennäköistä, ettei mikään vaalikampanja ehdi siivittää valtaan takamatkalta hyökkäävää konservatiivista puoluetta.

Kilpailu suurimman puolueen paikasta on kilpailua hallitusvallasta. Kolmanneksi jääville liberaalidemokraateille ei jää edes toivon murusia tulevista vallan päivistä, vaikka puolueen ääniosuus saattaa hyvinkin nousta 20 prosenttiin.

Konservatiivien vallanhalu on ehtinyt kasvaa pitkän oppositiokauden aikana, mutta se ei yksin riitä. Puolueen pitäisi esittää uskottavia vaihtoehtoja. Toistaiseksi niitä ei ole löytynyt. Puolue on tarttunut ilmeiseen ja usein vihoviimeiseen aseeseen, populismiin.

Mielipidekyselyiden mukaan maahanmuuttajakysymys on äänestäjille mieluinen. Ennakkoluulot ja muukalaisviha ovat mannaa vanhoillisille konservatiiveille.

Britannia on monivärinen yhteiskunta, jossa on lukuisia etnisiä vähemmistöjä. Yksin muslimeja on maassa 1,8 miljoonaa eli he ovat merkittävä tekijä myös toukokuun vaaleissa.

Muslimeista tuskin kuitenkaan tulee vaalien ratkaisijoita. Työnväenpuoluetta he eivät äänestä Tony Blairin Irakin sotapolitiikan takia, mutta eivät myöskään rasistisin äänenpainoin esiintyviä konservatiiveja.

Britannian taloustilanne on Blairin valtakausilla kohentunut. Hän ilmoittikin pönkittävänsä talouden vakautta ja investointeja julkisiin palveluihin. Tony Blair lupaa briteille jatkuvuutta, joka käyneekin kaupaksi.

Jos Blair johonkin kaatuu, niin Irakin sotaan. Suosiota on syönyt hänen antamansa voimakas tuki presidentti George W. Bushille. Yhdysvallat johtaa Irakin miehitysjoukkoja, mutta hyvänä kakkosena on Britannia.

EU-politiikka ei ole noussut esiin Britannian vaalivalmistelussa, vaikka maassa on vuoden päästä kansanäänestys unionin perustuslaillisesta sopimuksesta. Brittejä ei EU ilmeisesti kiinnosta.

Konservatiivit tekisivät vaalivoittajina vielä nykyistäkin selvemmän pesäron Euroopan unioniin. Blairin johdollakin Britannian on arveltu mahdollisesti upottavan perustuslain, joka on elintärkeä laajentuneelle EU:lle. Jos niin käy, briteille voisi suositella eroamista koko unionista.

Päivän lehti

28.1.2020