fbpx
Uutiset

Valta vaihtui, ongelmat eivät

Irlannin
parlamenttivaaleissa tehtiin laillinen vallankumous, äänestämällä. Näin kuvasi maansa tilannetta ennenaikaisten vaalien voittaja ja maan uusi pääministeri Enda Kenny.

Kennyn sanoille on katetta, sillä vaalit päättivät keskustalaisen Fianna Fail -puolueen peräti 80 vuotta kestäneen valtakauden. Murskavoiton kuittasi Kennyn keskustaoikeistolainen – tai kristillisdemokraattinen – Fine Gael.

Vaalin tulos ei jättänyt mitään epäselväksi, silti Fine Gael tarvitsee hallituskumppanin. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että entinen valtapuolue Fianna Fail jää oppositioon ja Kenny muodostaa hallituksen yhdessä työväenpuolueen kanssa.

Mikä Irlannissa sitten muuttui, kun oikeistolainen puolue vaihtui toiseen oikeistolaiseen puolueeseen?

Fianna Faililla ja Fine Gaelilla on politiikan linjassa painotuseroja, mutta varsinkin riittävän kaukaa katsottuna puolueet muistuttavat toisiaan.

Kysymys ei ole näköharhasta.

Irlantilaisten äänestysratkaisussa painoi kaikkien arvioiden mukaan halu protestoida. Äänestäjät nimesivät hallituspuolue Fianna Failin vastuulliseksi maan erittäin vaikeisiin talousongelmiin, eikä tätä arviota voi kovin vääräksi väittää.

Jälkikäteen on kuitenkin rehellisyyden nimissä myös todettava, että Irlannin ajoivat konkurssin partaalle pääroolissa pankit, jotka luotottivat hämmästyttävän löysäkätisesti asuntobisnestä.

Kun asuntokupla puhkesi, vaikeuksissa olivat yhdessä hetkessä asuntobisneksen rinnalla pankit ja koko valtio. Maassa on murheellisen paljon asuntoja, joiden rakentaminen keskeytyi rahan loppumiseen.

Eivät irlantilaiset siinä ole väärässä, että valtion johdon olisi pitänyt löytää luotonannon jarrut pankeille, joiden voitonsaalistus sammutti kohtalokkain seurauksin järjen ääntä.

Vaalitaistelun keskiössä oli EU:n Irlannille myöntämä 85 miljardin euron laina, jonka ehtoja irlantilaiset pitävät sangen yleisesti liian tiukkoina. Tuleva pääministeri Enda Kenny aikookin neuvotella maalleen uudet lainaehdot.

Miten neuvotteluissa käy, sitä voi arvioida Euroopan kansanpuolueen Helsingissä pidettävän kokouksen jälkeen. Eurooppalaisten veljespuolueiden kokoontumista isännöi kokoomus puoluejohtaja Jyrki Kataisen johdolla.

Kenny päässee keräämään itselleen muutaman irtopisteen lainaneuvottelijana. Irlannin vaaleilla ja laillisella vallankumouksella ei kuitenkaan välttämättä ole kovin paljon tekemistä lainaehtojen rukkauksen kanssa.

Irlannin talous on yksinkertaisesti niin pahassa jamassa, että lainan koron hienoinen pudotus ja ehkä myös laina-ajan pidentäminen lienevät lopulta sekä velkojan että velanmaksajan etujen mukaista.

Irlannin talouden jääkaudesta olisi haittaa koko Euroopalle.

Menot