Uutiset

Valta vaihtui TTV:ssa

Hämeenlinnalaisessa lentopallon erikoisseurassa Team Tawast Volleyssa alkoi kesäkuun alussa uusi aikakausi. Seuran puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien vuodesta 2002 puheenjohtanut Kauko Lahtinen päätti jättäytyä syrjään. Uutena puheenjohtajana aloitti pitkään seurassa aktiivisesti mukana ollut Ari Viitala.

– Kynnet alkoivat tylsyä, kun samojen asioiden kanssa jauhoi yksitoista vuotta ja enemmänkin. Lisäksi tuli pieni pelko, että seura alkaisi sukeltaa. Harrastajamäärät olivat jo laskeneet, joten oli hyvä saada uutta potkua ja voimaa. Sitä on nuoremmissa, joilla on hyviä ideoita, miten mennä eteenpäin, jota laji saadaan uuteen nousuun, Lahtinen kertoo taustoja puheenjohtajan vaihdokselle.

Lahtinen oli TTV:n käynnistävä voima jo pari vuotta ennen kuin seura perustettiin. Hän halusi Hämeenlinnan alueelle riippumattoman lentopalloseuran. TTV:n perusajatuksena on ollut, että nuoret pelaavat tutuissa ympäristöissä aina C-nuoriin asti, jonka jälkeen kasataan yhteisjoukkue. Viime vuosina yhteisjoukkueita on tehty jo D-nuoriin.

Entinen puheenjohtaja on varmasti jatkossakin tuttu näky lentopallosaleissa.

– Nyt voin mennä jopa katsomaan lentopallo-otteluita, jota en ole tehnyt. Olen joutunut miettimään seuran asioita silloinkin, kun en ole ollut saleissa. Jokainen asia työajan ulkopuolella on pyörinyt pallon ympärillä, Lahtinen nauraa.

Uusia ajatuksia

Viitala haluaa kehittää muiden kanssa TTV:sta seuran, joka takaa nuorille lentopalloilijoille mahdollisimman ammattimaisen kehitysympäristön jopa lajin huipulle asti. Lähtökohta on hyvä, sillä uudet vetäjät saavat Lahtiselta käsiinsä velattoman seuran.

– Hämeenlinnassa on hyviä esimerkkejä, miten junioriseura voi toimia. HPK ja HJS ovat kirkkaimmat esimerkit, miten toimintaa tehdään laadukkaasti. Meidän pitää lentopallossa pyrkiä samaan. Oma punainen lankani on, että teemme pelaajalähtöisen valmennusmallin. Kun pikkujuniori tulee meille, voimme lähteä kehittämään yksilöä ja hänelle löytyy selvä polku ja ammattimainen valmennus edetä niin pitkälle kuin rahkeet riittää, Viitala suunnittelee.

TTV:lla on ensi kaudella varmuudella aikuisten joukkue naisten ykkössarjassa ja kaksi joukkuetta naisten kakkossarjassa. Miesten kakkossarjajoukkueen tilanne on vielä auki. Viitalan mukaan TTV profiloituu jatkossakin nimenomaan kasvattajaseurana.

– Kehitämme junnupelaajia ja viemme heitä eteenpäin. Meillä on Hämeenlinnassa naisten liigajoukkue ja se on luonnollinen polku. Meillä ei ole mitään järkeä lähteä kilpailemaan heidän kanssaan liigapaikasta. Tarjoamme mieluummin polun aikuisjoukkueissa eri sarjatasoille. Vanhemmat juniorit voivat pelata aikuisjoukkueissamme ja jos taidot riittävät, voi joku ehkä joskus päästä HPK:n liigajoukkueeseen, Viitala toivoo.

TTV:n kasvatustyö näkyi jo viime kaudella miesten Mestaruusliigassa. Seuran juniorimyllyn läpikäyneet Miika Lemola (Isku-Volley) ja Antti Vallin (Korson Veto) olivat mukana liigajoukkueissa.

Puitteet kunnossa

Tuoreen puheenjohtajan mukaan lentopalloseuran on hyvä toimia Hämeenlinnassa ja tilanne vain paranee, kun Pullerille valmistuu uusi ja hulppea urheilutalo.

– Puitteet ovat Hämeenlinnassa valtavan hyvät. Hämeenkaarikin on salina mahtava. Se on yksi Suomen parhaista paikoista pelata. Oloista toiminta ei jää kiinni, vaan enemmän se riippuu tekijöistä. Meidän pitää löytää oikeanlaiset yhtälöt, saada asiat toimimaan ja ennen kaikkea tehdä juttuja yhteistyössä. Yksin homma ei suju keneltäkään, Viitala muistuttaa.

Viitala haluaa nostattaa TTV:ssa uudenlaista seurahenkeä.

– Ensimmäisenä vuonna ei ole välttämättä tarkoitus kasvaa, vaan pyrimme rakentamaan perustaa vähän uuteen malliin, jotta se toimii entistä paremmin. Porukan innostaminen varmasti näkyy jatkossa, jotta saamme seuraihmiset mukaan toimintaan. Yhteisöllisyyden ja seurahengen rakentaminen on ykkössijalla. Olemme ajautuneet vähän sellaiseen tilanteeseen, että meillä on erillisiä joukkueita. TTV-henki on puuttunut, mutta sitä lähdetään rakentamaan. Olisi hyvä, jos seura on viiden vuoden sisällä siinä kunnossa, että minun paikalleni on tunkua, Viitala nauraa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic