Uutiset

Valta valuu virkamiehille

Aikapula ja monimutkaiset asiat hankaloittavat kaupunginvaltuutettujen työtä. Pulmat johtavat siihen, että todellinen vallankäyttö valuu helposti valtuutettujen käsistä virkamiehille.

Tämä demokratiavaje on syventynyt entisestään kuntien talousahdingon vuoksi. Hankalissa rahapäätöksissä poliitikot luottavat entistä enemmän virkamiesten asiantuntemukseen.

-On huolestuttavaa, jos asiantuntijapuhe voimistuu tilanteessa, jossa tarvittaisiin aivan uudenlaista ajattelua, sanoo politiikan tutkija Anne Luomala Jyväskylän yliopistosta.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Kirsi Ojansuu (vihr.) on Luomalan kanssa samaa mieltä. Hämeenlinnassa on tietoisesti delegoitu päätöksentekoa virkamiehille. Ajatuksena on ollut, että valtuusto tekee suuria päätöksiä ja strategista suunnittelua.

– Lipsahduksiakin on tapahtunut. Ei ole oikeastaan ymmärretty, että mitä on annettu virkamiesten päätettäväksi, Ojansuu sanoo.

Hänen mukaansa osa uusista valtuutetuista on hämmästellyt esimerkiksi sitä, että virkamiehet valitsevat Hämeenlinnassa työntekijät moneen keskeiseen virkaan. (HäSa)

Lue lisää maanantain Hämeen Sanomista.