Uutiset

Valta voi puristaa päätä

Mikä yhdistää vastavalittua paavia ja kankaasta tehdyn pelin pelaajaa? Valta.

Mitä on tämä mystinen ”valta”?

– Ainakin sitä, että joku määrää muita, pohtivat Hämeenlinnan lasten ja nuorten käsityökoulun oppilaat, viidesluokkalaiset Jenni Lumme ja Lotta Kuivalahti.

Käsityökoulun kevätnäyttely Valtapeliä Arx-talon aulassa on nimensä mukaisesti täynnä valtaa ja vallan merkkejä. Valtapeleille – jotka näyttävät vallan viattomilta nopanheittoleikeiltä – pitävät seuraa muun muassa valtaistuimet ja kruunut.

Näyttelyesineitä valmistettaessa 7-14-vuotiaat taiteilijat pääsivät pohtimaan vallan olemusta ja sitä, mikä luo mielikuvan vallasta. Onko se jalokivi tai kruunu, kuten nuorimpien mielestä, vai sittenkin jotain vaikeammin määriteltävää?

Kruunu ainakin voi puristaa päätä, Jenni ja Lotta huomaavat, kun kokeilevat. He päätyvät toteamaan, että valtaa on vaikea selittää. Se näkyy tunkevan lonkeronsa vähän joka asiaan. Ja asiasta riippuen sitä on kenellä sattuu.

– Aikuisilla ainakin on enemmän valtaa kuin lapsilla, Jenni hymähtää.

Alaikäisen valta tuntuu rajoittuvan siihen, mitä keksejä kotiin hankitaan.

Vallananastaja tallaa mattopomoa

Valtaa on itse näyttelyssäkin, vaikka se voi olla piilossa. Aulassa on esimerkiksi tuoleja ringissä maton ympärillä. Tuolit ovat erilaisia. Millä niistä istuu valta?

– Oikeastaan näyttää siltä, että keskipisteenä on matto. Yksi tuoleista on kuitenkin osittain maton päällä. Vallananastaja, Jenni Lumme nauraa.

Tuolirinki vie tyttöjen ajatukset menneisyyteen.

– Tämä on vähän niin kuin ennen muinoin, kun sukujen valitsemat edustajat menivät kiville istumaan ja päättämään asioista. Senaatti.

Kun valtaa oikein miettii, se alkaa pulpahdella esiin joka asiassa. Tytöt huomauttavat, että esimerkiksi telkkariuutiset käsittelevät lähes aina valtaa. Vallanvaihdoksia, päämiehiä, sotia, uskontojen vallankäyttöä.

– Viimeksi on tietysti ollut paavin kuolema ja uuden valinta. Kaikki suuret sodat näkyvät johtuvan siitä, että uskontokunnat taistelevat toisiaan vastaan.

Hyvää vai pahaa, riippuu käyttäjästä

Valta ei välttämättä ole hyvä asia, tytöt miettivät.

– Jos valtaa on liikaa tai sitä käyttää huonosti, se on paha asia. Hyvää se voi olla, jos sitä on sopivasti ja sitä käytetään hyvin, he määrittelevät.

Lotta ja Jenni eivät ole ”kauheesti” seuranneet kotimaan poliittisia käänteitä, mutta esimerkiksi hyvästä vallankäytöstä he valitsevat presidentti Tarja Halosen.

– Hän on aika hiljainen. Jos hän jotain päättää, se on yleensä ollut hyvä päätös, he näkevät.

Nuorimmat käsityökoululaiset ovat valmistaneet näyttelyyn pikkuruisia valtaistuimia. Osa niistä on koristeltu helmin, mutta osa muistuttaa, että valta voi olla myös yksinkertaisuutta.

Yksi valtaistuimista on kolmijalkainen jakkara. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020