Uutiset

Valtakunnansovittelija: ”Uhkakuvat kasvaneet”

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen luo uhkakuvia työmarkkinoille, arvioi valtakunnansovittelija Minna Helle. Jo alkusyksystä Helle kertoi valtakunnansovittelijan kauhuskenaarion olevan yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ja siitä seuraava hallitsematon liittokierros.

– Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on pettymys. Sopiminen olisi ollut pakkolakeja parempi vaihtoehto.

– Nyt, kun yhteiskuntasopimus on kaatunut, uhkakuvat ovat kasvaneet, Helle toteaa.

Tulipa yhteiskuntasopimusta tai ei, ensi syksynä palkkapolitiikasta ja työehdoista täytyy joka tapauksessa sopia, kun suurin osa työehtosopimuksista aukeaa.

Hellen mielestä olisi erittäin tärkeää, että työmarkkinajärjestöt pystyisivät jollakin tavalla sopia sen, miten liittokierroksien palkankorotuksia koordinoidaan.

– Toivon, että järjestöt pystyvät pohtimaan, miten liittokierrosta koordinoidaan. Suomen kannalta ei ole hyvä tilanne, jos meillä on paljon riitoja odotettavissa ensi syksynä.

Helle korostaa myös, että syksyyn 2016 on vielä sen verran aikaa, että eri osapuolilla on mahdollisuus miettiä vaihtoehtoja.

– Olennaista on, että rauhassa ja maltilla pohditaan, miten syksyä kohti mennään. Olisi erittäin tärkeää, että silloin pystyttäisiin sopimaan asioista. Palkansaajilla ja työnantajilla on tässä lopulta yhteiset edut kysymyksessä.

Hellen mukaan Suomen heikon taloustilanteen vuoksi nyt tarvitaan enemmän kuin koskaan työehtosopimusratkaisuja, jotka edesauttavat suomalaisten yritysten menestymistä ja sitä, että suomalaisilla on työtä.