Uutiset

Valtakuntaan kipakka sovittelija

 

Määrätietoinen, asiansa osaava, huumorintajuinen. Ei pidä kynttiläänsä vakan alla. Osaa ottaa kunnian tekemästään työstä.

Näin kuvataan Minna Hellettä, 42, joka on tänään määrä nimittää valtakunnansovittelijaksi. Muutakin sanotaan. Joidenkin mielestä Helteessä on viileyttä ja muita juristeihin liitettyjä, ei niin mairittelevia piirteitä. Äkkivääryyskin kuulemma pulpahtaa ajoittain pintaan, Helle ei jätä epäselväksi, jos on keskustelukumppanin kanssa eri mieltä. Hän ajaa näkemyksensä läpi.

Valtakunnansovittelijan tehtävä on yhteiskunnallisesti merkittävä. Sovittelijan taidoista on työriitojen ratkaisuissa ja niiden ehkäisyssä kiinni paljon.

Helle on sanonut, ettei ole koskaan suunnitellut uraliikkeitään. Hän on tarttunut tilaisuuksiin, kun niitä on ilmestynyt tai tarjottu. Joidenkin mielestä Helle on napannut uusia haasteita liiankin kärkkäästi. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtajana hän on ollut puolitoista vuotta. Saman verran vierähti Työeläkevakuuttajat Telan palveluksessa.

Liikkeessä Helle on siviilissäkin. Intohimoinen kuntoilija juoksee, rullaluistelee, rehkii salilla, laskettelee. Pari vuotta sitten hän hurahti salsaan.

Helle on valtakunnansovittelijana ensimmäinen nainen. Neuvottelemista hän suorastaan rakastaa. Millaisen roolin Helle valtakunnansovittelijana saa, ei ole yksin hänestä kiinni. Työmarkkinajärjestöt yrittävät parhaillaan neuvotella työrauhaan liittyviä pelisääntöjä uusiksi. Ensi kesäkuun puoliväliin mennessä taas selviää, ovatko järjestöt valmiita jatkamaan ”tupon serkkua”, työllisyys- ja kasvusopimusta. Isoimmat riidat saattavat jäädä syntymättä.

Varmaa on, että ”silmittömän tarmokkaaksi” luonnehdittu Helle löytää tavan muokata roolin näköisekseen.

Yhtä varmaa on, että ainakin alkuun Helteen tekemiset ovat suurennuslasin alla.

Helteen entinen työnantaja, akateemisten palkansaajien Akava ja Kuntatyönantajat olivat jyrkästi hänen nimitystään vastaan. Ne olisivat halunneet virkaan yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalan. Hietala ei kelvannut työnantajaleirissä Teknologiateollisuudelle eikä metsäteollisuudelle.

Akavasta huomautetaan, että Helle muistetaan edelleen vuoden 2007 Tehyn työriidasta, jossa sairaanhoitajat saivat palkankorotuksensa lakkouhan kautta. Osa epäilee, että valtakunnansovittelijan arki voi muodostua Helteelle liian pitkäveteiseksi. Sitäkin arvioidaan, jäikö Helteelle kaunoja Akavan puheenjohtajuuskisasta, josta Helle vetäytyi. Valtakunnansovittelijan täytyy olla ehdottoman puolueeton. Helteen tuntevat vakuuttavat, ettei kilvasta jäänyt tämän sieluun pienintäkään haavaa.

Keskusjärjestöjen välien liennyttämisessä Helteellä on ainakin työtä. Sitä ei ainakaan helpottanut se, että STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hieroi keskiviikkona suolaa Helteen valinnasta pettyneiden haavoihin. ”Kyllä taas on sankka joukko pettyneitä mielensäpahoittajia niin työmarkkinakentällä kuin katsomoissa”, Palola kirjoitti Facebookissa. Perään liitetty hymiö ei tainnut juuri auttaa. (LM–HäSa)

Asiasanat