Kolumnit Uutiset

Valtio, ongelmallinen omistaja

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA kertoi viikolla, että valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot yksityistämällä valtionyhtiöitä ja myymällä kaupallista toimintaa harjoittavia yhtiöitään.

Uutisoinnissa pienemmälle huomiolle jäi, mihin nämä eurot valtion pitäisi think tankin mukaan laittaa.

EVA on virkeä ja kotimainen – samalla avoimen oikeistolainen – versio talouspoliittisesta ajatushautomosta. Siksi ei ole erityisen yllättävää, että EVA:n tuoreimmassa analyysissä kyseenalaistetaan oikeastaan koko valtion omistajarooli.

Miksi valtio ylipäänsä omistaa yhtiöitä, kun se yritystoimintaan osallistuessaan joutuu ottamaan myös riskejä, jotka eivät kuulu veronmaksajien kontolle, Kauppalehden entisen päätoimittajan Hannu Leinosen kirjoittamassa analyysissä kysytään.

Jonkinlainen strategia valtiolla tietysti tulisi olla.

Jotenkin veronmaksajille pitäisi perustella, miksi valtio omistaa vaikkapa Sampoa, Tietoa tai Valmetia. Entä onko ns. strategisilla omistuksilla kuten Fortumilla tai Finnairilla edelleen entiset perusteensa?

Yhtenä yritysryhmänä tulevat vielä esimerkiksi VR, Veikkaus ja Alko.

Viime vuosikymmenellä keksittiin perustaa sijoitusyhtiö Solidium, johon siirrettiin aluksi valtion kaikki ei-strategiset pörssiomistukset.

Solidiumin piti ratkaista tai ainakin lakaista maton alle poliitikkojen eteen heitetyt kiusalliset omistajaohjausongelmat.

Sittemmin Solidium on sotkeutunut osittain pakon edessä kaivosalalle, Talvivaaraan ja Outoteciin, minkä seurauksena valtio on tehnyt pörssitermein kaameasti turskaa.

Valtion nälkämaa-aluepolitiikkaan nojanneeseen kaivosseikkailuun on palanut toistaiseksi vähintään satoja miljoonia euroja.

Osakestrategi Jukka Oksaharju on laskenut ja ihmetellyt, että Solidiumin kahdeksan miljoonan euron vuosikuluilla on saatu tehtyä sijoitus uuteen yhtiöön keskimäärin vain joka toinen vuosi.

Voi tietysti olla veronmaksajien etu, että isopalkkaisten johtajien kaupankäyntitahti on ollut verkkainen. Solidiumin uudet yhtiövalinnat ovat tuottaneet kokonaisuutena persnettoa.

Niin, mihin rahat pitäisi sitten laittaa? Ei ainakaan juokseviin menoihin.

EVA ehdottaa varat kannattaisi käyttää talouden kasvua vauhdittaviin panostuksiin, digitalisaation vauhdittamiseen ja muihin kärkihankkeisiin.

Eurojen ohjaaminen tieteeseen ja startup-yrityksiin poikisivat paremmin kuin kaivososakkeet.