Uutiset

Valtio perii Uber-kuskien tulot - poliisi jatkaa rikosilmoitusten tekoa

Helsingin hovioikeuden keskiviikkoinen tuomio vahvistaa poliisin jo aiemmin tekemää linjausta, jonka mukaan poliisit tekevät jokaisesta tapaamastaan Uber-kuljettajasta rikosilmoituksen ja asiasta aloitetaan esitutkinta.

Tähän mennessä poliisilla on tai on ollut esitutkinnassa noin 60 eri tapausta, joista noin puolet on jo edennyt syyttäjän syyteharkintaan.

– Lisääkin on tulossa. Rikos­epäilyn alla on lukuisa joukko kuljettajia, joista meillä on tarvittavat tiedot. Keskustelemme syyttäjän kanssa niiden esitutkinnan aloittamisesta ensi viikon aikana, kertoo rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa poliisilla ei ole tarkkaa tietoa Uber-kuljettajien määrästä. Julkisuudessa olleiden Uberin maajohtajan lausuntojen perusteella heitä on muutamia satoja. Poliisin tiedossa heistä on noin sata.

– Onnistumisprosenttimme on hyvää luokkaa, Seppälä toteaa.

Nyt tuomitut kuljettajat ovat saaneet Uber-kyytien hinnasta 80 prosenttia itselleen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan he joutuvat maksamaan saamansa tulot kokonaisuudessaan valtiolle.

Toinen tuomituista oli työskennellyt 2015 touko-elokuussa jopa kuutena päivänä viikossa ja tienannut noin 3 500 euroa kuukaudessa. Hän joutuu maksamaan valtiolle 12 250 euroa sekä 25 päiväsakkoa.

Toinen oli toiminut Uber-kuljettajana noin kuukauden iltaisin ja viikonloppuisin ja saanut sinä aikana 2 800 euroa. Hänet tuomittiin lisäksi 20 päiväsakkoon.

Seppälä on tyytyväinen hovioikeuden linjaukseen.

– Helpottaa poliisin toimintaa, ettei rikoshyötyyn suoritettu mitään vähennyksiä. Muuten meidän olisi pitänyt selvittää, kenen omistamalla ja mitä varten hankitulla autolla on ajettu ja niin edelleen.

Monikansallinen teknologiayhtiö Uber yhdistää kyydin tarvitsijat ja kuljettajat kehittämänsä älypuhelinsovelluksen avulla. Yhtiö aloitti Suomen toimintansa kaksi vuotta sitten pääkaupunkiseudulla.

Yrittäjinä toimivat kuljettajat eivät ole Uberiin työsuhteessa, vaan maksavat itse ennakkoveronsa.

Oikeuden mukaan Uber on edellyttänyt heiltä ajokorttia, korkeintaan kymmenen vuotta vanhaa autoa sekä vakuutusta.

Menot