fbpx
Uutiset

Valtio varautuu koronarokotteen riskeihin: valmisteilla valtiontakuu haittojen varalle

Hallitus lähetti lausunnoille lain, jolla valtio osallistuisi tarvittaessa vakuutusyhtiön maksamien haittojen korvaamiseen enintään 30 miljoonalla eurolla vuodessa.
Jos koronaviruksen aiheuttamaan covid-19 -tautiin saadaan toimiva rokote, on varauduttava myös sen mahdollisesti aiheuttamiin haittoihin. Arkistokuva influenssarokotuksesta. Kuva: Eriika Ahopelto
Arkistokuva influenssarokotuksesta. Kuva: Eriika Ahopelto

Toimiva koronarokote on vielä teoriaa, mutta Suomessa valmistaudutaan jo laajoihin rokotuksiin liittyviin riskeihin. Samalla halutaan varmistaa, että mahdollisista haitoista kärsivät saavat taloudellisen korvauksen.

Hallitus lähetti maanantaina lausuntokierrokselle lain, jonka mukaan valtio osallistuisi tarvittaessa haitoista aiheutuviin korvauksiin.

Enimmäissummaksi on esitetty 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Koronarokotteen kohdalla ehdot voivat olla kohtuuttomia

Lääkkeiden ja rokotteiden aiheuttamat henkilövahingot korvataan Suomessa lääkevalmistajien, maahantuojien ja markkinoijien ottamalla lääkevahinkovakuutuksella.

Tätä tarjoaa vain yksi yhtiö, Suomen Keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö. Se pienentää omaa riskiään ottamalla markkinoilta jälleenvakuutuksen.

Nopeasti kehitettävien ja laajasti käyttöön otettavien koronarokotteiden kohdalla riskinä kuitenkin on, että siihen liittyvät ehdot muodostuvat kohtuuttomiksi.

Valtion osuus enintään 300 miljoonaa euroa

Lakiehdotuksen mukaan valtio ottaisi tarvittaessa osittaisen rahoitusvastuun korvauksista, jotka vakuutusyhtiö maksaisi koronarokotteen aiheuttamista haitoista.

Näitä voivat olla esimerkiksi sairaanhoitokulut, ansionmenetykset sekä tilapäiset ja pysyvät haitat.

Valtio siis ottaisi käytännössä jälleenvakuuttajan roolin. Korvaukset maksaisi kuitenkin edelleen vakuutusyhtiö.

Takuusta päätettäisiin kalenterivuosi kerrallaan, ja valtion enimmäisosuus olisi 30 miljoonaa euroa vuodessa. Valtion vastuun määrä olisi enintään 300 miljoonaa euroa.

Lakiesitys on lausunnoilla ensi viikon tiistaihin. Eduskunnalle laki tuodaan viikolla 45.

Menot