fbpx
Uutiset

Valtion rakennusinvestoinnit käynnistymässä

Hämeenlinnaan pitkään odotetut valtion rakennusinvestoinnit ovat lähtemässä vihdoin liikkeelle. Poltinaholle tulevan poliisitalon rakennustyöt alkavat kesälomien jälkeen. Poliisit pääsevät muuttamaan uusiin ja varta vasten poliisilaitokseksi rakennettaviin tiloihin parin vuoden kuluttua.

Poliisitalon viereen suunniteltu oikeustalo puolestaan on edelleenkin jäissä. Oikeusministeriön investointipäätöstä on jo odoteltu tovi, mutta edelleen on epäselvää, koska käräjätalon rakentaminen alkaa. Kun poliisi- ja oikeustaloa ei tehdä samanaikaisesti, olisi viisasta edes aikatauluttaa työmaat niin, että oikeustalon rakentaminen alkaa viimeistään silloin, kun poliisitalo valmistuu. Valta asiassa on ensisijaisesti oikeusministeriöllä. Sanansa investointiohjelmaan on toki myös valtiovarainministeriöllä, viime kädessä maan hallituksella ja eduskunnalla.

Hetken pelättiin Hämeenlinnassa sijaitsevan vankisairaalan loppumista kokonaan tai ainakin sen siirtymistä toisaalle. Nyt vankilan suuntaankin palaa odotettu vihreä valo. Rikosseuraamuslaitoksen investointityöryhmän selvityksen mukaan vankisairaala on paras säilyttää Hämeenlinnassa. Toinen hyvä uutinen on työryhmän linjaus Hämeenlinnan vankilan peruskorjauksesta ja vankipaikkojen lisäämisestä 130 vangilla. Suunnitelman mukaan vankilaan tulisi yhteensä 112 suljettua paikkaa naisille ja 130 miesvangeille. Naiset sijoitetaan peruskorjauksen jälkeen nykyisen vankisairaalan tiloihin. Sairaalalle kunnostetaan tilat vankilan puolelta. Hämeenlinnan koko vankimäärä nousee noin kolmeensataan vankiin.

Vankipaikkojen lisäys tietää myös tarvetta lisähenkilökuntaan. Tämänhetkisten arvioiden mukaan vartijoita ja muuta henkilöstä tarvitaan lisää viitisenkymmentä. Vankilan ja vankisairaalan rakennusaikataulu on vielä auki, mutta kovin pitkään remonttia ei voi enää siirtää. Hämeenlinnan vankilan paljusellejä eli majoitustiloja, joissa ei ole omia wc-tiloja, on arvostelu kovin sanoin. Tuskin kukaan vankiloilta viiden tähden hotellin mukavuuksia edellyttääkään, mutta kyllä suomalaisvankiloidenkin on hiljalleen tultava uudelle vuosituhannelle, jota on jo ehtinyt kulua yhden vuosikymmenen verran.

Poliisitalon kustannusarvio on 30 miljoonan euron paikkeilla. Vankilan ja vankisairaalan remontit maksavat tämänhetkisten laskelmien mukaan noin 40 miljoonaa euroa. Lähivuosina valtion investointimiljoonia on tulossa Hämeenlinnaan sievoinen summa.

Seutukunta ei ole viime vuosina jäänyt aivan osattomaksi valtion rakennuskohteista. Linnankasarmeille on valmistumassa yli satavuotiaisiin kasarmeihin peruskorjatut toimistotilat Valtiokonttorin palvelukeskukselle. Parolannummen varuskunnan keittiö- ja ruokalaremonttiin on kulunut kahdeksisen miljoonaa euroa.

Nyt investoinnit ovat vahvistumaan päin, mikä on myönteinen kehityssuunta.

Menot