fbpx
Uutiset

Valtion sijoitusyhtiö myi Telian ja SSAB:n osakkeita ja osti Nokiaa, jota omistaa jo liki miljardilla eurolla

Valtion omistuksia hallinnoiva Solidium alkoi aktiiviseksi sijoittajaksi. Osakeomistusten tuotto putoaa pörssikehityksen myötä.
Toimitusjohtaja Antti Mäkinen sanoo, että Solidiumin tavoitteena on edustaja hallituksessa jokaisessa yhtiössä, jota Solidium omistaa.

Solidium, joka hallitsee valtion omistuksia 12 teollisuus- ja telealan yrityksessä, on tullut merkittäväksi Nokian omistajaksi. Sen Nokia-omistuksen arvo oli syyskuussa 944 miljoonaa euroa. Rahat Nokia-omistuksen kasvattamiseen Solidium hankki myymällä omistuksensa teleyhtiö Teliassa ja vähentämällä valtion omistusta myös teräsyhtiö SSAB.ssa.

– Nokian vahva markkina-asema ja laaja teknologinen osaaminen ovat houkuttelevia tekijöitä ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden arvonnousuun. Tehtävämme mukaisesti vahvistamme ja vakautamme kotimaista omistajuutta tässä Suomelle hyvin tärkeässä yhtiössä, perustelee toimitusjohtaja Antti Mäkinen Solidiumin tilinpäätöstiedotteessa.

Solidium julkisti torstaina sekä tilinpäätöksensä tilikaudelta 1.7.2017-30.6.2018 että puolivuotiskatsauksensa tältä vuodelta.

Sen mukaan tilikauden voitto kasvoi liki 350 miljoonaan euroon. Valtiolle Solidium tilittää pari miljoonaa enemmän.

Sen sijaan puolivuotiskatsauksen perusteella voi nähdä, että osakeomistusten tuotto on alamäessä. Vuositasolla sitä kertyi vielä 8,8 prosenttia, mutta tänä vuonna tuotto puolittui 4,5 prosenttiin.

Parhaiten tuotti Stora Enso, jota Solidium hyvän kurssikehityksen ansiosta myi yli 200 miljoonalla eurolla.

Solidium kertoo panevansa toimeen aktiivisen sijoittajan strategiaa ostamalla ja myymällä, mutta myös pyrkimällä omistamiensa yhtiöiden hallituksiin.

– Tavoitteenamme on, että pidemmällä aikavälillä Solidiumilla on edustaja jokaisen yhtiön hallituksessa, sanoo Mäkinen tiedotteessa.

Toistaiseksi Solidiumin edustaja istuu kolmessa omistusyhtiössä.

Menot