fbpx
Uutiset

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri: "Ei valtiollisia hautajaisia Loirille" – ministereillä viimeinen sana

Tiede- ja kulttuuriministeri Honkonen haluaa Vesa-Matti Loirille valtiolliset hautajaiset. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen vastustaa valtiollisten hautajaisten järjestämisestä Vesa-Matti Loirille. Asiasta uutisoivat MTV ja Ilta-Sanomat .

– Loiri oli eittämättä merkittävä kulttuurihenkilö, mutta henkilökohtaisesti en kannata valtiollisten hautajaisten myöntämistä hänelle. Kun katsoo listaa, keille merkittäville henkilöille niitä on poikkeustapauksissa järjestetty, Loirin kohdalla kriteerit eivät mielestäni täyty, Lankinen toteaa IS:lle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ehdotti tiistaina valtiollisia hautajaisia Loirille, joka kuoli viime viikolla.

Honkonen perustelee ehdotustaan näkemyksellään, jonka mukaan Loiri on ollut Suomen suurimpia taiteilijoita. Hän kertoo kuulleensa ennen ehdotustaan myös Loirin omaisia.

77-vuotiaana syöpään kuollut Loiri tuli tunnetuksi näyttelijänä, muusikkona ja urheilijana.

Päätös valtiollisista hautajaisista tapahtuu valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle. Valtioneuvostossa asiasta päättävät ministerit. Kokouksen aikataulua ei ole päätetty.

Nykyinen käytäntö valtiollisista hautajaisista, jolloin valtio maksaa hautajaiskulut, on ollut voimassa vuodesta 1989.

Valtiolliset hautajaiset saavat automaattisesti vain presidentit, mutta ovat mahdollisia myös muulle entiselle korkeimmalle valtiojohdolle sekä henkilöille, joilla on ollut suurta kansallista merkitystä.

Viimeisin valtiolliset hautajaiset saanut taiteilija oli kirjailija Väinö Linna vuonna 1992.

Menot