fbpx
Uutiset

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki siirtyy Pohjoismaiden ministerineuvoston uudeksi pääsihteeriksi

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) valtiosihteeri Paula Lehtomäki vaihtaa eduskuntavaalien edellä tehtävää. Lehtomäki on valittu Pohjoismaiden ministerineuvoston uudeksi pääsihteeriksi. Hän aloittaa työt Kööpenhaminassa maaliskuussa.

Lehtomäki kertoo STT:lle, että tarkoitus on muuttaa Kööpenhaminaan koko perheen voimin. Uusi tehtävä alkoi kiinnostaa, koska pohjoismaiset asiat nousivat esille valtiosihteerin tehtävässä.

– Olen saanut nähdä omassa työssäni viime vuosina, että pohjoismaisesta yhteistyöstä on tullut Suomelle entistä merkittävämpi viitekehys. Tämän periodin jälkeen kansainväliset haasteet kiinnostavat.

Pohjoismainen yhteistyö on saattanut viime vuosina jäädä EU:n varjoon, mutta Lehtomäki katsoo, että toisilleen läheisille Pohjoismailla on mahdollisuuksia tiivistää yhteistyötään ja kansainvälistä vaikutusvaltaansa esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Neljän vuoden määräaikaista tehtävää voidaan jatkaa vuodella. Pääsihteerinä toimii nyt norjalainen Dagfinn Höybråten. Epävirallisen kiertojärjestelmän mukaan nyt on suomalaisen ehdokkaan vuoro hoitaa tehtävää. Lehtomäki on ensimmäinen tehtävään valittu nainen.

Tanskan opinnot alkuvaiheessaTulevan kotimaan kielen opiskelu on vielä vaiheessa.

– Tanska ei kyllä vielä suju, on minulla oppikirja edessä. Mutta epäilemättä siihen aika hyvin harjaantuu uudessa ympäristössä.

Lehtomäki on aikaisemmin toiminut muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä 2003-2007 sekä ympäristöministerinä 2007-2011. Hän oli viime eduskuntavaaleissa ehdolla Helsingin vaalipiirissä, mutta keskusta sai läpi vain nykyään Suomen Pankkiin siirtyneen Olli Rehnin. Lehtomäki ei halunnut ottaa vastaan kansanedustajan paikkaa, kun se tarjoutui hänelle Rehnin jättäessä eduskunnan.

Pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anne Berner (kesk.) kertoi, että Lehtomäkeä pidettiin tehtävään hyvin sopivana sekä laajan kokemuksensa että kielitaitonsa ansiosta.

Asiasanat

Menot