fbpx
Uutiset

Valtiovarainministeri Kulmuni: Terveysviranomaisten toimet eivät jää rahasta kiinni – Hallitus turvaa myös yritysten toimintaedellytyksiä

Eduskuntaryhmät kokoontuvat tänä iltana keskustelemaan mahdollisuudesta voida ottaa tarvittaessa valmiuslaki käyttöön. Se mahdollistaisi nykyistä järeämmät rajoitustoimet koronavirusta vastaan kamppailtaessa.
Hallitus kertoi koronavirukseen varautumisesta tiedostustilaisuudessa torstaina. Kuva: -
Hallitus kertoi koronavirukseen varautumisesta tiedostustilaisuudessa torstaina. Kuva: -

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) korosti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ihmisten terveys ja turvallisuus menevät kaiken edelle ja että terveydenhuollon resurssit pystytään turvaamaan.

Hän sanoi, etteivät terveysviranomaisten tarpeelliset toimet varmasti jää rahasta kiinni ja että hallitus on valmis nopeasti antamaan lisätalousarvioesityksen.

Taloudelle koronavitus aiheuttaa ennakoimattomia vaikeuksia. Kulmunin mukaan hallitus turvaa monin keinoin yritysten toimintaedellytyksiä.

– Finnveran suhdannelainat ja lisämaksuaika ovat käytössä. Teollisuussijoitus Tesi on varautunut jatkorahoittamaan salkussaan olevia kohdeyhtiöitä koronaviruksen mahdollisesti aiheuttamissa ylimääräisissä rahoitustarpeissa.

Kulmuni sanoi, että tuloverotuksen ennakkoveroja voidaan alentaa, kun yritysten tulosodotukset pienenevät.

– Siten yritykset voivat hakea verottajalta pienennyksiä ennakkoveroihin, jos tulos heikkenee. Lisäksi varaudumme erääntyneiden verojen maksujärjestelyjen helpottamiseen.

Kulmuni toivoi, että myös pankit huomioivat poikkeuksellisen tilanteen käsitellessään yritysten rahoitustilannetta.

– Suomalaiset pankithan ovat hyvässä kunnossa. Täytyy myös varmistaa, että pankkien luotonantomahdollisuudet säilyvät edelleen.

Euroopan Keskuspankin EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään omista toimistaan. Finanssivalvonta ja EKP seuraavat pankkien maksuvalmiutta.

– Muiden talouden ohjauskeinojen suhteen hallitus käyttää kokonaisharkintaa. Valtio huolehtii talouden toiminnasta ja sitä kautta myös yhteiskunnan vakaudesta.

Kulmuni sanoi, että myös hallitusohjelman mukaisen poikkeuksellisten suhdanneolojen mekanismin käyttö perustuu kokonaisharkintaan. Se antaisi hallitukselle mahdollisuuden käyttää elvytykseen miljardi euroa, 500 miljoonaa euroa vuodessa.

– Suhdanne-ennusteet taloudesta päivittyvät jatkuvasti.

Valmiuslaista kokoonnutaan keskustelemaan

Hallitus varautuu mahdollisuuteen, että ihmisten suojaamiseksi koronavirusepidemian aikana voidaan joutua ottamaan käyttöön nykyistä huomattavasti järeämmät toimet mahdollistava valmiuslaki.

Eduskuntaryhmät kokoontuvat kello 18 Säätytalolle keskustelemaan asiasta. Niin voitaisiin päättää esimerkiksi koulujen laajasta sulkemisesta ja muista rajuista rajoittamistoimista.

– Minun arvioni ei ole, että meidän tarvitse siirtyä valmiuslain käyttöön. Kevein päätöksin siihen ei pidä ryhtyä, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.

Valmiuslaki on tarkoitettu erittäin vakaviin poikkeusoloihin. Laissa mainitaan yhtenä tilanteena vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

– Lain esitöiden mukaan ensisijaisesti sovelletaan tartuntatautilakia, kuten hallitus nyt on tehnyt, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Menot