fbpx
Uutiset

Valtiovarainministerin kansliapäällikön nimitystä ei saatu vieläkään tehtyä – Virkaan on esitetty Päivi Nergiä, jota osa vastustaa

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen seuraajan valinta on hiertänyt hallitusta pitkään. Arvostelua ovat herättäneet Päivi Nergin koulutus ja toiminta kaatuneen sote-uudistuksen projektijohtajana.
Alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimitys valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi ei läpäissyt valtioneuvoston istuntoa torstaina. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto
Alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimitys valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi ei läpäissyt valtioneuvoston istuntoa torstaina. Kuva: Mauri Ratilainen/arkisto

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitystä ei saatu tehtyä vielä torstainakaan. Esitys alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittämisestä tehtävään jäi pöydälle valtioneuvoston istunnossa.

Nimitys on hiertänyt hallituksessa pitkään ja yhdessä vaiheessa oli pohdittu jopa viran laittamista uudelleen haettavaksi.

Viime viikolla Nergin nimitysesitys poistettiin valtioneuvoston istunnon asialistalta viime vaiheessa, koska ministerit halusivat käydä läpi vielä nimityksen perustelut.

Nergin kerrotaan olevan keskustan suosikki tehtävään, kun taas sdp, vasemmistoliitto ja ilmeisesti myös rkp ovat olleet tiettävästi hänen nimittämistään vastaan.

Nimitystä vastustaneita on hiertänyt Nergin koulutus ja hänen toimintansa silloin, kun hän veti sittemmin kaatunutta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistusta.

Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri, kun taas neljä muuta ehdokasta ovat kansantaloustieteestä väitelleitä tohtoreita. Myös paikkansa jättävä kansliapäällikkö Martti Hetemäki on kansantaloustieteen tohtori.

Taustalla kinkkinen sote-sotku

Nerg työskenteli viime vaalikaudella sote-uudistuksen valmistelua johtaneena projektijohtajana valtiovarainministeriössä. Siinä tehtävässä hänen on katsottu osallistuneen sotea koskevien tietojen pimittämiseen eduskunnalta vähän ennen, kuin uudistus kaatui.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei nähnyt valtiovarainministeriön virkamiesten menettelyssä lainvastaisuuksia, mutta ratkaisua on arvosteltu poikkeuksellisen voimakkaasti.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on hiljattain päättänyt aloittaa asiasta vielä selvityksen.

Iltalehden mukaan selvitys koskee sitä, noudattavatko ministeriöiden virkamiehet laissa säädettyä velvollisuuttaan antaa kaikki hallitusten lakiesityksiin liittyvät tiedot eduskunnan valiokunnille, joissa käsitellään lakiesityksiä.

Näin nimitystä perustellaan

Helsingin Sanomien näkemässä nimitysmuistiossa Nergin nimittämistä perustellaan tehtävän edellyttämällä monipuolisella kokemuksella ja käytännössä osoitetulla johtamistaidolla ja -kokemuksella.

– Vaikka Nergin perehtyneisyyden talouspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä voidaan arvioida olevan muita kärkihakijoita kapea-alaisempaa, on hänen erityisenä vahvuutenaan laaja-alainen ja monipuolinen kokemus hallintopolitiikasta ja vaativista johtamistehtävistä, muistiossa perustellaan.

Nergin lisäksi haun loppusuoralla ovat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Toiminut aiemmin kansliapäällikkönä

Hakijoista vain Nerg on toiminut aiemmin kansliapäällikkönä. Hän työskenteli sisäministeriön kansliapäällikkönä 2012–2018 ja joutui silloin ratkomaan muun muassa turvapaikkakriisiä.

HS:n näkemän nimitysmuistion mukaan Nergillä on kyky välittää hallituksen ohjelmat ja yhteiskunnalliset tavoitteet hallinnonalan strategiaksi ja tavoitteiksi sekä kykyä toimia yhteistyössä poliittisten päättäjien kanssa.

Nimityksen vastustajissa taas on epäilty, että Nergin nimitys olisi palkkio hänen toiminnastaan edellisen hallituksen ajaman sote-uudistuksen puolesta.

Nerg työskentelee tällä hetkellä alivaltiosihteerinä valtiovarainministeriössä. Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virkaa pidetään Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiespaikkana.

Menot