Uutiset

Valtuusto hyväksyi kohutun lämpösopimuksen moitteiden kera

Hattulan valtuusto ei keskiviikkona antanut kunnanjohtajalle eikä kunnanhallitukselle kovin hyvää arvosanaa kohua herättäneen kaukolämpösopimuksen valmistelusta.

Valtuusto myönsi lopulta neuvottelutauon ja kahden äänestyksen jälkeen määrärahat liittymismaksuihin sekä kahden lämmönjakohuoneen rakentamiseen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti, mutta marssijärjestystä asiassa moitittiin vääräksi. Myönnetty määräraha on noin 185 000 euroa.


Sopimus allekirjoitettiin jo kesäkuussa

Kunnanjohtaja Martti Pura selvitti kunnan ja Hattulan Biolämpö oy:n välillä solmitun sopimuksen taustoja. Hän kiisti julkisuudessa esitetyt väitteet siitä, että kaukolämmön kilpailutukseen olisi liittynyt epäselvyyksiä tai että kilpailutus olisi räätälöity sen voittanutta yritystä varten.

-Moni kävi tutustumassa näihin kiinteistöihin, mutta muita tarjouksia ei jätetty. Varsinkin isommat toimijat totesivat, että nämä meidän kiinteistöt on liian pieniä, Pura sanoi.

Moni valtuutettu piti puheenvuorossaan uusiutuvaan, kotimaiseen energiaan siirtymistä hyvänä ja kannatettavana asiana. Pyyhkeitä valmistelijat saivat siitä, että kuntaa sitova sopimus allekirjoitettiin jo kesäkuussa kunnanhallituksen valtuutuksella, eikä valtuuston kantaa kysytty ollenkaan.

-Minä toivon, ettei tässä mene lapsi pesuveden mukana, sillä kunnallisen demokratian kannalta marssinjärjestystä on pakko ihmetellä, sanoi Mari Monto (vihr.).

Seppo Kopra (sit.) taas toivoi, että määrärahat hyväksyttäisiin, koska päämäärä eli fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on tärkeä.

Matti Kortesaari (kesk.) esitti, että kaukolämpösopimukseen liittyvistä määrärahoista olisi päätetty myöhemmin syksyllä kunnan ensi vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä. Esitystä kannatti muun muassa Hannu Jokisuo (kesk.).

Marjatta Perkiö (sd.) taas esitti, että valtuusto olisi hylännyt määrärahaesityksen kokonaan. Hänen esitystään kannatti Ville Myllymäki (sd.).

Neuvottelutauon jälkeen asiasta äänestettiin, ja ensin vastakkain olivat Kortesaaren ja Perkiön esitykset. Kortesaaren esitys sai taakseen enemmistön äänin 24-10. Perkiön esityksen kannalla olivat demarit ja vasemmistoliitto.

Toisessa äänestyksessä kunnanhallituksen alkuperäinen esitys määrärahojen myöntämisestä voitti Kortesaaren esityksen äänin 20-14. Nyt hävinneellä puolella oli vasemmiston lisäksi osa keskiryhmien valtuutetuista. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic