Uutiset

Valtuusto kaatoi pitkään ja poukkoillen valmistellun kaavamuutoksen

Harvaa asiaa on käsitelty niin pitkään ja hartaasti kuin tervakoskelaisen omakotirakentajan hakemaa kaavamuutosta Tervakoskella.

Lopputuloksena oli, että Janakkalan kunnanvaltuusto hylkäsi kaavaehdotuksen maanantaisessa kokouksessaan.

Asiasta äänestettiin, ja tulos oli loppujen lopuksi selvä. Kaavaesitystä vastusti 23 valtuutettua, ja puoltajia oli 13. Asia oli ilmeisen vaikea, sillä tyhjää äänesti kuusi valtuutettua.


Vasemmisto vastusti

Pääkuvio oli maanantaina, että vasemmistolaiset olivat kaavamuutosta vastaan. Keskustalaisista ja kokoomuslaisista noin puolet oli kaavamuutoksen kannalla.

Kyse oli yli 5 800 neliön tontista, jolla on rakennusoikeutta 300 kerrosneliötä. Rakennusoikeuden määrää olisi haluttu nostaa 100 kerrosneliöllä. Tontille on jo rakennettu 378 neliön edestä.

Tekninen johtaja Hannu Seppälä selvitti, että tehokkuusluku olisi kaavamuutoksen jälkeenkin erittäin pieni, 0,07. Janakkalassa haja-asutusalueellakin tehokkuus on tätä suurempi eli 0,1.

Seppälä arvioi, että virkamiehet ovat tehneet kaavamuutoksen eteen töitä noin 150 tuntia, mikä merkitsee runsasta 6 000:ta euroa.


”Tieten tahtoen rakennettu väärin”

Valtuutettu Jaana Kivistö (vas.) oli kaavamuutosta vastaan.

-Ei sovi oikeustajuun, että on tieten tahtoen rakennettu väärin. En ymmärrä, miksi tässä haetaan 400 kerrosneliön rakennusoikeutta. Se merkitsisi aikamoista arvonnousua tontille.

-Kysymys on siitä, että ensin tehdään ja haetaan jälkikäteen oikeutusta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) äänesti kaavamuutoksen puolesta. Hänen mielestään muutosasiassa oli kyse lähinnä tontin omistajan autotallin ovista eli siitä, mikä lasketaan rakennusoikeuteen ja mikä ei.

-Tämän asian käsittely ei ole mennyt fiksusti. Tämä alkoi jo vuonna 2007, tämä ei ole ollut hyvää asiakaspalvelua.

Myös Ari Laivola (kok.) puhui autotallin ovista.

-Menisikö läpi, jos hakija lukitsisi ovet auki-asentoon? Laivola ihmetteli.

Raija Ranta-Porkka (sd.) kuvaili kaavamuutosaietta kuvottavaksi.

-Kyllä kaavamuutosta voi pyytää, mutta se on tehtävä aina etukäteen.

Mikko Kautto (kesk.) äänesti asiassa tyhjää. Hän piti prosessia surkuhupaisana juttuna.

-Miksi tässä on menty väärässä järjestyksessä? Tässä prosessissa on jotain kummallista. Onko tässä luvattu jotain ohi valtuuston? Jos tässä on tehty virhe, olisi hyvä, jos se myönnettäisiin.

Kautto arveli myös, että perisuomalaisella kateudella voi olla merkitystä kaavamuutoksen vastustamisessa. (HäSa)