Uutiset

Valtuusto kritisoi lihavan vuoden velanottoa

– Joudumme pian kysymään, onko meillä varaa investoida ja velkaantua tätä tahtia, korosti Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Tiippana (kok.) arvioidessaan viime vuoden tilinpäätöstä tiistai-illan kunnanvaltuuston kokouksessa.

Yli 640 000 euron ylijäämä myhäilytti, vaikkakin Hausjärven menojen ja velan määrän ylisuuri kasvu pidettiin keskustelussa pinnalla. Ylijäämää on kertynyt koko valtuustokauden ajan.

Toimintakulujen viime vuoden kuuden prosentin kasvu on kunnanjohtaja Päivi Terävän mukaan jatkunut tänä vuonna. Valtuustoryhmät vaativatkin hallintokunnilta menokuria, mutta kiittivät toisaalta kuntalaisten saamaa palvelutasoa.

Päivähoitotilanne ei ole hyvä

Kunnan toiminnan tavoitteiden toteutumista arvioitaessa Päivi Pottonen (sd.) arvosteli paperia, jossa perusturvatoimi kertoo lasten päivähoitotilanteen olevan hyvä.

– Kunta maksaa yli 40 lapsen kotona hoidosta harkinnanvaraista tukea, jonosta poispysymisrahaa. Päivähoitotilannetta ei siis missään nimessä voi pitää hyvänä, totesi Päivi Pottonen.

Myös terveyskeskuspalveluiden järjestämisen kohdalla Päivi Pottonen ihmetteli, mistä ja miten palveluille oli saatu laatusanaksi tyydyttävä. Pottonen halusi arviolle perusteluita.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä joutui kertomaan, että toiminnan arviointi oli pyydetty Oitin ja Ryttylän terveysasemia pyörittävältä yksityiseltä Mediverkolta eikä Riihimäen seudun terveyskuntayhtymältä.

Tulevaisuus arveluttaa

Vaikka tilinpäätös ja toimintakertomus saivat kritiikkiä, Pentti Kala (sd.) muistutti punavihreiden valtuustoryhmien puolesta viime vuoden olleen hyvä.

– Emme tiedä mitä lähivuosina on edessä. Onko tässä salissa pian hyvä paikka kirppikselle? Päästäänkö Ryttylässä vielä lääkäriin? Kala provosoi kuntauudistuksen hengessä.

Vaisussa valtuustokokouksessa puututtiin punavihreiden ja keskustan ryhmäpuheenvuoroissa myös henkilöstön jaksamiseen, sairastuvuuden lisääntymiseen ja siitä aiheutuvaan työpaineiden kasaantumiseen.

Valtuusto löi lukkoon myös hallintosäännön muutoksen, joka siirsi esiopetuksen perusturvatoimelta sivistystoimen alaisuuteen. Hallintosääntö sisältää myös jätehuollon ja laajan jätelautakunnan vaatimat muutokset. (HäSa)

Menot

Uusimmat