Kolumnit Uutiset

Valtuusto turvaa psykoterapeuttiin

Tänään Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto saa uuden valtuuston puheenjohtajan.

Iisakki Kiemunki (sd.) luopuu nuijasta ja sen vastaanottaa Sari Myllykangas (sd.).

Keväällä on uudet kuntavaalit, joten Myllykangas ei ehdi uudessa tehtävässään kauan vanheta. Näyttää hän silti ehtii, kuinka hyvin nuija pysyy kädessä.

Tämän lehden Justissa (B10–B11) Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, puoluesisar Sanna Marin (sd.) antaa vinkkejä Sari Myllykankaalle, kuinka nuijan kanssa tulee toimia.

Marin muun muassa muistuttaa, että puheenjohtajuus ei tarkoita tehtävää parrasvaloissa. Valtuusto on valtuutettujen areena ja siellä puheenjohtajan tehtävä on ohjailla keskustelua.

– Puheenjohtaja ei voi rajoittaa valtuutetun oikeutta puhua käsiteltävässä asiassa, Marin sanoo.

Tehtävä on kuitenkin valvoa, että valtuutetut pysyvät asiassa ja keskustelu on asiallista. Siitä Marinilla on kokemusta, sillä Tampereella on päätetty monesta mielipiteitä jakavasta asiasta Marinin puheenjohtajakaudella.

Hämeenlinnassa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö puheenvuoroille rajata mitta, sillä toisintoja 11 tuntia kestävälle budjettivaltuustolle ei haluta.

Puheenvuorot tahtovat venyä, kun jokainen haluaa sanoa sanottavansa asiasta kuin asiasta.

Iisakki Kiemunki on ollut demareiden näkyvimpiä poliitikkoja niin hyvässä kuin pahassa. Kiemunki on ottanut aktiivisesti kantaa asioihin. Erityisesti kitka pro-koalition poliitikkojen kanssa on ollut näkyvää.

Se on saattanut osaltaan vaikuttaa siihen, että luottamus valtuuston puheenjohtajaa kohtaan ei ole ollut kaikkien puolueiden osalta täysi kymppi. On vaikea johtaa, jos ei nauti luottamusta.

Sari Myllykangas on sanonut, että valtuuston pitää löytää yhteinen sävel. Hän aikoo kuulemma ottaa käyttöön muoti-ilmiöksi nousseen tiimijohtajuuden. Mitä se käytännössä tarkoittaa, selviää tulevina viikkoina.

Lopuksi Sanna Marin sanoo, ettei puheenjohtaja voi aina olla mukava, mutta hyvä tahto kantaa pitkälle.

– Hyvä nyrkkisääntö on se, että puheenjohtajan kannattaa erilaisissa tilanteissa olla asiallisempi ja rauhallisempi kuin valtuuston.

Helpommin sanottu kuin tehty. Toisaalta Sari Myllykangas on yhdeltä ammatiltaan psykoterapeutti. Siinä ammatissa, jos missä, oppii rauhalliseksi.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic