Uutiset

Valtuusto viilasi Innopark-päätöstä

Yhdestä ja toisesta asiasta äänestettiin maanantaina kaupunginvaltuustossa, mutta vain yhteen päätösesitykseen tuli muutos.

Innopark-kokonaisuus on tulossa kesän korvalla vielä kerran valtuuston päätettäväksi, mutta ei huhtikuun kokoustakaan istuttu ilman Innopark asiaa.

Valtuusto sorvasi kaupunginhallituksen esitystä siten, että Innopark oy saa käyttää korkojohdannaisten tuottoja sekä suojaamaan kiinteistölainoja korkojen nousua vastaa että myös mahdollisten veroseuraamusten maksamiseen.

– Korkojohdannaisten alkuperäinen tarkoitus oli varautua mahdollista korkojen nousua vastaan. Tosin yhtiön tekemää johdannaissopimusta on kritisoitu uhkarohkeudesta, SDP:n ryhmänjohtaja Johannes Koskinen muistutti.

Ryhmien sopimus

Päätöksestä poistettiin myös yksi esimerkiksi-sana. Innoparkin edellytetään siis selkiyttävän konsernirakennettaan tytäryhtiöiden fuusioilla, eikä esimerkiksi fuusioilla.

Ryhmät olivat sopineet keskenään nämä muutoksen kaupunginhallituksen esitykseen. Silti asiasta äänestettiin. Ryhmien sopimuksen takana oli 57 valtuutettua ja tyhjää äänesti kaksi edustajaa.

Keskustelu yltyi välillä sellaisiin sfääreihin, että Hannu Kärpänenkin (kesk.) huomasi melkein puolustavansa Innoparkin toimintaa, kun kannatti sitä, että epämääräinen esimerkiksi-sana poistetaan päätöksestä.

Yhtiön jako kummastutti

Yhtiöpuhe ei suinkaan jäänyt pelkkään Innoparkiin, sillä paljon mielipiteitä aiheutti myös Linnan Aterian uudelleenjärjestely.

Yhtiö joudutaan jakamaan ruoanvalmistukseen ja ateriapalvelujen tuottamiseen erikoistuviin yksikköihin, jotta se voisi tehdä arvonlisävähennykset kouluilla tarjottavista aterioista.

Koulujen aterioihin sisältyy vuosittain noin 465 000 euroa piilevää arvonlisäveroa.

Jakamalla kouluilla tapahtuva ruoan tarjoaminen ja -jakelu omaan yhtiöönsä tältä ehkä vältytään, tosin verottajalta ei ole vielä saatu ennakkoratkaisua.

Tästä puhuttiin paljon, muttei lopulta äänestetty.

Pakkoliitoksia ei haluta

Hieman yllättäen myös kaupungin kunta- ja palvelurakenne-esityksestä antama lausunto joutui kovan kritiikin kohteeksi valtuustossa.

Ismo Soukola ja muut perussuomalaiset esittivät koko lausunnon palauttamista uudelleenvalmisteluun. Tämä esitys meni kumoon 53-5. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Paljon väiteltiin siitä, hyväksyykö Hämeenlinna lausunnossaan kuntien pakkoliitokset vai ei.

Tarja Filatovin (sd.) mukaan kaupunginhallitus tarkoitti sitä, että pakolla voitaisiin tehdä kuntajakoselvitys, että saataisiin lopulta selville seudun kolmen kunnan yhdistämisen hyödyt ja haitat.

– Mikään suurista puolueista ei ole pakkoliitosten kannalla, hän muistutti.

Silti keskustan valtuustoryhmä halusi lisätä lausuntoon maininnan, ettei Hämeenlinna kannata pakkoliitoksia keinona muuttaa kuntarakennetta.

Äänestyksessä keskustan esitys hävisi 14-45.

Lautakunnat pienevät

Jos mahdollista vielä enemmän puhuttiin poliittisen järjestelmän uudistuksesta. Erityisesti valtuutettuja kaihersi luottamuselinten jäsen määrän pudottaminen 13:sta 11:een jäseneen.

Vasemmistoliitton Ritva Oinonen teki viisi muutosesitystä. Ne kaikki kaatuivat äänestyksissä. Kaupunginhallituksen esitys tuli hyväksytyksi. (HäSa)