fbpx
Uutiset

Valtuutettujen asema hallituksissa joutuu puntariin

Luottamushenkilöiden asemaan kunnallisten osakeyhtiöiden hallinnossa otetaan kantaa kuntalain uudistustyön yhteydessä.

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen huomauttaa, että kysymys on vain pieni osa uudistusta, mutta pitää sataprosenttisen varmana, että asia nousee valmistelussa esiin.

Sulonen kuuluu hallinto- ja kuntaministeri Tapani Töllin (kesk.) asettamaan virkamiestyöryhmään, jonka tehtävänä on kartoittaa kuntalain uudistustarpeita. Ryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala.

-On tärkeä arvioida hallitusten jäsenten tilannetta, kun yhtiöiden toiminta muuttuu liiketalousperusteiseksi, Laajala sanoo.

Aihe on syksyn mittaan herättänyt keskustelua myös Hämeenlinnassa.

Kuntaliitossa pidetään tärkeänä, että kuntakonserniin kuuluvien yhtiöiden hallinnossa on myös luottamushenkilöitä. Näin liiton mukaan varmistetaan omistajaohjauksen toimivuus ja tiedonkulku.

Hallitusten jäsenten tulee kuitenkin toimia osakeyhtiölain mukaisesti yhtiön etua ajaen – myös silloin, kun he istuvat samaan aikaan valtuustossa kunnan etua ajavina luottamushenkilöinä.

Sulosen mukaan roolitusvaikeuksia on kunnallisissa osakeyhtiöissä toisinaan havaittavissa.

-Periaatteessa lainsäädäntö antaa roolitukset selkeästi jo nyt. Kysymys on siitä, miten asia käytännössä hoidetaan, Sulonen korostaa. (HäSa)

Lue aiheesta lisää keskiviikon Hämeen Sanomista.

Menot