fbpx
Uutiset

Valtuutetut ovat vaikean päätöksen edessä

Tänä iltana selviää, miten Hämeenlinnan seudun suurkuntavalmistelulle käy. Lähtevätkö Hämeenlinna, Hauho, Lammi, Tuulos, Renko ja Kalvola tutkimaan sitä mahdollisuutta, että tulevaisuudessa toimittaisiinkin yhtenä joukkona ja yhtenä alueena?

Monet maalaiskuntien valtuutetut ovat aidosti vaikean päätöksen edessä. Petänkö äänestäjäni, puolueeni ja kuntani, jos äänestän suurkunnan perussopimuksen hyväksymisen puolesta?

Ja toisaalta… Jos äänestän vastaan, mitä on odotettavissa? Joutuuko yksin jäänyt kotikuntani seuraamaan sivusta, kun kaupunki ja ehkä neljäkin maalaiskuntaa suunnittelevat innoissaan uljasta tulevaisuutta? Jääkö se kituuttamaan talousvaikeuksiensa keskelle muutamaksi vuodeksi, kunnes sen on pakko liittyä suurkuntaan?

Siinä pakkoraossa ei ole enää paljon neuvoteltavaa, vaan on otettava vastaan, mitä annetaan. Valtiolta ei enää silloin tipu korotettuja porkkanarahoja, sillä nehän ovat voimassa vain nopeille toimijoille.

Jotkut vastustavat suurkuntaa sanoen, että näin demokratia vajenee ja päätöksenteko siirtyy kauas pikkukuntien asukkaista.

Vai siirtyykö? Toisaalta pienen kunnan liikkumavara on nykyäänkin todella pieni. Kalleimmista ja kuntalaisen kannalta tärkeimmistä palveluista päätetään nytkin oman kunnan ulkopuolella, suuremman porukan kesken.

Moni valtuutettu on tuskaillut, ettei ole nähnyt pitäviä taloudellisia laskelmia suurkunnan eduista. Ei varmaan olekaan, koska sellaisia laskelmia ei ole tehty.

Niitä ei tässä vaiheessa edes tarvita, sillä suurkunta-asiassa katsotaan ennen kaikkea väestöennusteita. Lisäksi tarkasteltava ajanjakso on vasta 10-15 vuoden päässä – eli niin kaukana, ettei niin sinne asti ulottuvia talousennusteita ole millään nykykunnallakaan.

Kyse on siitä, että vanhusväestön osuus kasvaa dramaattisesti samaan aikaan, kun työtätekevien osuus vähenee – ja (meidät!) vanhukset pitäisi kuitenkin hoitaa tulevaisuudessakin.

Pienillä kunnilla on jo nyt vaikeuksia saada viranhaltijoita sosiaalipuolelle. Esimerkiksi Renko on joutunut etsimään uutta sosiaalijohtajaa noin vuoden välein. Kokeneetkin johtajat ovat siirtyneet pian muualle, koska pienessä kunnassa yhden ihmisen pitäisi hallita lähes kaikki erikoisalat.

Tänään ei tehdä lopullista päätöstä suurkunnasta, vaan sen aika on vasta ensi vuoden syyspuolella, kun tarvittavat suunnitelmat on tehty. Vuoden päästä siis vasta tiedetään, mitä suurkunta meille käytännössä merkitsee.

Silloin järjestetään todennäköisesti myös neuvoa-antavat kansanäänestykset niissä kunnissa, jotka tänään päättävät lähteä valmisteluun mukaan.

Jos jokin kunta päättää jo tänään hypätä kelkasta, siinä kunnassa ei siis kansanäänestystäkään tarvita. Sellaisen kunnan asukkaat saavat tyytyä sivustaseuraajan osaan.

paivi.ojala@hameensanomat.fi

Petänkö äänestäjäni, puolueeni ja kuntani, jos äänestän suurkunnan perussopimuksen hyväksymisen puolesta?

Menot