fbpx
Uutiset

Valu-projekti jäi pannukakuksi

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Valu-projektin tulokset jäivät laihoiksi, vaikka toimintaa on pyöritetty neljän palkatun työntekijän voimin lähes kahden ja puolen vuoden aikana. Raha-automaattiyhdistys (RAY) on myöntänyt projektille tukea lähes 600 000 euroa.

-Mittarilla huuhaa ja aivan mahtavaa, tämä projekti jäi sinne huuhaan puolelle, luonnehtii Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Valu-projektin projektipäällikkö Pertti Kalanti.

Projektin tärkeimmäksi tulokseksi saatiin, ettei projektin tavoittelemaa luovan työn järjestelmää voida toteuttaa.

-Niinhän se Raha-automaattiyhdistyksen väki sanoi, että kallis toteamushan tästä tuli, Kalanti sanoo.

Miksi projektia ei keskeytetty, kun huomattiin, ettei työ johda mihinkään?

-Ensimmäinen vuosi meni siihen, että koulutettiin työntekijöitä ja toisena vuonna koetettiin saada jotain kiireesti aikaan. Kyllä minä olen jälkikäteen aivan samaa ajatellut, että miksi sitä ei vihelletty poikki. Nyt tekisin niin, tai oikeastaan, en tarttuisi tällaiseen projektiin olleenkaan, hän sanoo.


Osa työstä ostettiin ulkopuolelta

Kalanti kertoo tulleensa palkatuksi projektiin viimeisenä, maaliskuussa 2009, jolloin projekti oli jo avattu.

-Valu-projektin vaikeudet ovat johtuneet ristiriitaisesta ja puutteellisesti tehdystä projektihakemuksesta ja päätöksistä, joita oli tehty ennen projektin varsinaista alkamista, Kalanti sanoo.

Hän ei usko, että Valun tavoin suunniteltu projekti läpäisisi enää RAY:n seulaa. Projektisuunnitelmassa esimerkiksi mainittiin kyllä yhteistyökumppaneita, mutta ainoatakaan sopimusta yhteistyökumppaneiden kanssa ei ollut kirjoitettu.

Rahaa paloi myös siksi, että osa työstä jouduttiin ostamaan Sosiaalikehitys oy:ltä, kun työntekijöiksi valituilla ei ollut projektin vaatimaa osaamista. Väärinkäytöksiä ei Kalantin mukaan ole tapahtunut, ja rahaliikenteestä on olemassa tarkka kirjanpito.

Kalanti painottaa, että RAY:n ja Muistiliiton tarkastus kattaa koko yhdistyksen ja molemmat projektit.


“Projekti päättyy suunnitellusti”

Projektipäällikkö Pertti Kalanti painottaa, että toisin kuin muistiyhdistyksen puheenjohtaja Jan Lehtonen tiistain Hämeen Sanomissa antoi ymmärtää, Valu-projekti päättyy toukokuun lopussa suunnitellusti. Kalantin mukaan päätösajankohta lyötiin lukkoon jo viime syksynä.

Kalantin mukaan myös rahahanojen sulkeminen alkuvuonna on ollut paniikkiratkaisu, koska budjetti oli tarkkaan laadittu.

-Projekti ei ole elänyt yli varojensa vaan on tarkasti projektilaskelman mukaan raameissaan. Toiminta on ollut suunnitelmallisesti keskimmäiseen vuoteen painottunut ja siten taloudellisestikin etupainotteinen. Tästä on Ray ollut tietoinen, Kalanti sanoo.

Hänen mukaansa kolmivuotista projektia ei ole mitään syytä venyttää vuoden loppuun saakka, sillä tavoite on jo toteutunut.

Suurin osa rahoista on Kalantin mukaan kulunut työntekijöiden palkkoihin. Projekti oli alun perin suunniteltu kolmelle työntekijälle, mutta Kalantin esityksen ja RAY:n hyväksynnän jälkeen palkattiin neljäskin työntekijä. (HäSa)

Menot