fbpx
Uutiset

Valu-projekti uhkaa loppua ennen aikojaan

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Valu-projektin viimeinen toimintavuosi on vaakalaudalla.

Projektin piti päättyä vasta vuoden lopussa, mutta rahat uhkaavat loppua jo aikaisemmin. Projektia rahoittanut Raha-automaattiyhdistys (RAY) on aloittanut tarkastuksen.

Neljän työntekijän voimin pyörinyt Valu-projekti on saanut kolmen toimintavuotensa aikana RAY-tukea yhteensä 600000 euroa.

Muistiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jan Lehtonen kertoo, ettei ketään ole irtisanottu, tosin yksi työntekijä on lopettanut ja siirtynyt muualle töihin.

Epäselvyydet eivät koske yhdistyksen toista, niin ikään RAY:n rahoittamaa projektia. Muistiluotsin toiminta jatkuu normaaliin tapaan. Vuoden lopussa päättyvälle projektille toivotaan jatkorahoitusta.


Paniikkinappulaa ei ole painettu

Tarkastaja Tea Jansson RAY:n avustusosastolta kertoo, että tarkastukseen on ryhdytty RAY:n aloitteesta. Hän ei halua kommentoida keskeneräistä tarkastusta tarkemmin.

-Tässä on kiinnitetty huomiota siihen, että kuluja on käytetty hieman etupainotteisesti, Jansson sanoo.

RAY:n tarkastus ratkaisee puheenjohtaja Lehtosen mukaan sen, miten projektia viedään eteenpäin.

Lehtonen itse aloitti puheenjohtajana vuoden alussa. Hänen mukaan projektin rahahanat lyötiin vuoden alussa kiinni, kun tilanne tajuttiin. Tavoitteena oli turvata palkat ja saattaa projekti loppuun.

-Projekti oli kolmevuotiseksi suunniteltu, ja kaksi ensimmäistä vuotta söivät toimintarahoja aika paljon.

Lehtosen mukaan ongelmat johtuvat projektin alkuvaiheessa tehdyistä virhearvioinneista. Projektiin palkattiin yksi työntekijä enemmän kuin mihin oli rahoitusta. Myös koordinointi petti.

-En oikeastaan ihan täysin edes tiedä, mihin kaikkialle rahaa on mennyt. Toistaiseksi rahat riittävät. Mitään paniikkinappulaa ei ole painettu.

Epäilläänkö asiassa rikosta?

-Ei ainakaan tässä vaiheessa. Raha-automaattiyhdistykseltä ei ole tullut mitään sellaista signaalia. Myöskään tilintarkastaja ei ole puuttunut sellaisiin asioihin.


Kevätkokous näyttää jatkon

Rahat riittävät kattamaan palkat ja toimintamenot ainakin toukokuun loppuun asti. Tilintarkastus on parhaillaan menossa, ja Lehtosen mukaan 19.4. järjestettävässä yhdistyksen kevätkokouksessa pitäisi olla jo selkeämpi näkemys siitä, kuinka pitkälle rahat todellisuudessa riittävät.

Valu-projektin käytännön vaihe on loppusuoralla ja seuraavaksi on tarkoitus ryhtyä työstämään hyviä hoitokäytäntöjä paperille. Muistisairaiden hoitamisesta saatuja hyviä käytäntöjä on tarkoitus tehdä tutuksi Hämeenlinnan kaupungille, mutta myös yksityisille hoitokodeille. (HäSa)

Menot