fbpx
Uutiset

Valvontaan pelisäännöt - ja pian!

Yksityisten yhtiöiden kirjoittamat parkkisakot ovat laittomia, vakuuttavat oikeusoppineet sangen yksimielisesti. Jotkut asiantuntijat vieläpä neuvovat, ettei yksityisiä sakkoja kannata kenenkään maksaa.

Kantaa on vaikea väittää vääräksi, tästä huolimatta laittomien sakkojen kirjoittaminen jatkuu kautta maan.

Merkilliseen – ja samalla myös noloon – tilanteeseen päädyttiin, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi lakiesityksen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta.

Valiokunnan mukaan perustuslaki sanelee sen, että sakon voi kirjoittaa ainoastaan julkista valtaa käyttävä viranomainen. Kanta pitää, sen yli ei voi kävellä.

Lakiesityksellä oli vilpitön tarkoitus: yksityinen pysäköinninvalvonta haluttiin sallia ja kirjoittaa sille samalla asianmukaiset pelisäännöt.

Langat sotkeentuivat pahan kerran, kun korkein oikeus teki ratkaisun, jonka mukaan yksityiset yhtiöt voivat kirjoittaa virheellisestä pysäköinnistä sakon, jota voi myös rangaistusmaksuksi kutsua.

Eduskunta näytti korkeimmalle oikeudellekaapin paikan. Perustuslakivaliokunnan mukaan korkein oikeus tulkitsi voimassaolevaa lakia väärin.

Valiokunnan ja korkeimman oikeuden kannat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, tästä ei pääse mihinkään.

Jotta sotku olisi täydellinen, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kiirehti korostamaan, että yksityiset sakkolaput tulee maksaa kuten tähänkin asti.

Tilanne on surkuhupaisa ja jopa kestämätön, siksi laittomuuden ongelma tulisi ratkaista pikaisesti. Yksi tie olisi se, että korkein oikeus purkaisi oma-aloitteisesti päätöksensä, mikä kyllä koettelisi ratkaisun tehneiden henkistä kanttia.

Onko korkeimmasta oikeudesta virallisesti myöntämään, etteivät sen jäsenet tunne maan perustuslakia?

Pysäköinnin ongelmat eivät kuitenkaan ole lainoppineiden kiistaa oikeasta ja väärästä. Äärimmilleen röyhkeä, mistään säännöistä piittaamaton ajoneuvojen pysäköinti on monien taloyhtiöiden ja muiden yksityisten kiinteistöjen jokapäiväinen ongelma.

On pelättävissä, että pysäköintikuri entisestään löystyy, ehkä romahtaakin, jos yksityiset valvontayhtiöt joutuvat lopettamaan toimintansa.

Laittoman pysäköinnin valvonnan ongelma on ratkaistava ja tämä tehtävä kuuluu eduskunnalle.

Kiinteistöjen omistajille on lopulta aivan sama, kuka nostaa pysäköintisäännöt kunniaan. Jos sakottamisen valta kuuluu ainoastaan ja kaikkialla virkakoneistolle, ratkaisu on sitten yksinkertaisesti rakennettava tälle pohjalle.

Niin ei voi olla, että julkinen valta väittelee lakiasioista ja itse ongelman kanssa painivat saavat vain seurata pilkun siirtämistä suuntaan ja toiseen katsomossa. Pysäköinninvalvonnan pelisääntöjen kirjoittaminen on uuden eduskunnan ensimmäisiä tehtäviä.

Menot