Uutiset

Vanajanharjun palvelukodin sisäilmaa tutkitaan

Mielenterveyskuntoutujien Vanajanharjun palvelutalossa tutkitaan sisäilman puhtautta. Selvitystyön odotetaan valmistuvan lähiviikkoina.

Katumalla sijaitsevassa Mehiläisen palvelukodissa on 42 asukaspaikkaa. Henkilöstön lukumäärä on 12.

– Tässä vaiheessa ei ole enempää tietoa kuin se, että sisäilmassa voi olla jotain, sanoo Mehiläisen kuntapalveluiden liiketoimintajohtaja Teemu Annala.

Viime syksynä Mehiläinen joutui tyhjentämään homeen takia 32-paikkaisen Huunan palvelukodin Tervakoskella. Väistöoperaatio koskee noin viittätoista mielenterveyskuntoutujaa ja vajaata kymmentä hoitajaa.

Annalan mukaan asukkailla ei oireilua havaittu, mutta 4-5 työntekijän sairauspoissaolojen arvioitiin johtuneen ainakin osittain sisäilmasta. Mehiläinen on käyttämissään tiloissa vuokralaisena, ja korjausvastuu on kiinteistöjen omistajilla.

– Huunan kiinteistön omistajaa reklamoitiin ensin hajusta. Kun remontti ei tahtonut mittaustulosten selvittyä käynnistyä, tyhjensimme tilat. Prosessi kesti pari kuukautta, kertoo Annala.

Tervakosken palvelukoti evakuoitiin lokakuussa. Kahden omakotitalon ja yhden kerrostalon muodostaman Huunan rakennuksista kaksi on jo remontoitu ja kolmatta työstetään. Toiminta palaa ennalleen kun kaikki on valmista, ja rakennusten ilma todettu puhtaaksi.

Siihen asti Huunan mielenterveyskuntoutujat asuvat Mehiläisen muissa yksiköissä Keski-Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Myös työntekijät ovat hajautettuina eri toimipisteisiin. Annalan mukaan tilapäisjärjestelyt ovat toimineet ”ihan hyvin”.

– Yksiköt toimivat eri painotuksilla. Olemme tietysti pyrkineet löytämään kuntoutujille mahdollisimman samantyyppisen yksikön väliaikaiseksi paikaksi. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020