Uutiset

Vanajanlinna-rallissa tykitetään soralla ja asvaltilla

-Alusta saakka on päästeltävä täysillä.

Tällaisella taktiikalla suunnittelee Juha Salo ajavansa lauantaina Hämeenlinnassa kurvailtavassa Vanajanlinna-rallissa. Kuudetta suomenmestaruuttaan jahtaava karkkilalainen kuuluu SM1-luokan (nelivetoiset) suosikkeihin SM-sarjan kesäkauden avauskisassa.

Helpolla Salo ei kuitenkaan pääse viiden erikoiskokeen rallissa, sillä kirittäjikseen mies saa muun muassa hämeenlinnalaisen Matti Rantasen, joka menee taatusti lujaa kotinurkillaan. Sekä Salo että Rantanen valmistautuivat Hämeenlinnan kisaan viime viikonvaihteessa ajetussa Sardinian MM-rallissa.

-Se keikka ei kuitenkaan sujunut ihan nappiin. Mitsubishin uuden version kokeilu päättyi keskeyttämiseen moottoripalon takia. Myös Juhan urakka päättyi teknisiin murheisiin, Rantanen muistelee.

Vanajanlinna-rallissa on mukana noin 80 autoa. SM-pisteistä ajetaan SM-1-luokan lisäksi SM2-luokassa (kaksivetoiset). Nopeatempoisessa rallissa nähdään ison N-ryhmän rallipelien lisäksi myös S2000-luokan kilpureita, jollaista kuskaa muun muassa janakkalalainen Ari Laivola.

SM1-luokan mestaruustaiston kuskeista mukana ovat Juha Salon lisäksi Joonas Lindroos ja Jarkko Nikara. Suomen MM-rallissakin kunnostautunut Rantanen on pisteissä vasta kuudentena.

-Talvikausi ei sujunut ihan toivotulla tavalla. Kouvolan osakilpailun toinen sija on paras saavutukseni tällä kaudella. Nyt olisi sopiva paikka kohennella pistetiliä, vaikka autoni ei ihan uusinta mallia olekaan, Rantanen muistuttaa.

Kovia ajohaluja uhkuu myös Kristian Sohlberg, joka ajaa kauden ensimmäisen SM-sarjan kisansa lauantaina.

-Edellisen kerran olin mukana SM-sarjassa viime vuonna Joensuussa, Sohlberg kertoo.

Tiivis ja näyttävä paketti

Vanajanlinna-rallia isännöivät Ahveniston Autourheilijat ja Vanajanlinna. Järjestäjät tarjoavat rallikansalle uudella konseptilla kootun rallikisan. Tiivis kisapäivä käynnistyy jo kello 8 erikoiskokeiden nuotituksilla.

-Varsinainen ralli käynnistyy kello 13 ja maaliin ensimmäisiä autoja odotellaan kello 18 jälkeen. Kisapäivä huipentuu kello 20 käynnistyviin palkintojenjakoihin ja rallibileisiin.

– Yleisölle on nähtävää myös Vanajanlinnan pihapiirissä. Kisan kolmas erikoiskoe, kahden kilometrin asvalttipätkä, ajetaan Vanajanlinnantiellä ja Kipinäniemen maisemissa. Linnan super-ek:lla on nähtävää kello 14 alkaen, jolloin pätkällä esittäytyvät urheiluautot. Ensimmäinen varsinainen kilpailijapari starttaa erikoiskokeelle noin kello 15, kertoo Vanajanlinnan toimitusjohtaja Vihma.

Rallin ykkös- ja kakkospätkä (viisi kilometriä) ajetaan Hattulassa. Vanajanlinnan tauon jälkeen kurvailtavat kaksi erikoiskoetta (kahdeksan kilometriä) ajetaan Iittalassa.

-Vanajanlinna-rallissa uutta on myös kahteen kertaan ajettavat erikoiskokeet. Eli ykkönen ja kakkonen on sama pätkä, samoin kuin nelonen ja vitonen. Maaliin päästyään kuskit ajavat takaisin lähtöpaikalle ja ajavat pätkän uudelleen. Ensimmäinen ajokerta tykitetään menemään minuutin välein ja toinen kahden minuutin välein, Vihma selvittää.

Kari Kiurun haave toteutuu

Lauantain kisan järjestelyissä on mukana noin 120 talkoolaisen joukko. Apulaiskilpailunjohtaja Ilpo Keto uskoo nopeatempoisen rallin kiinnostavan myös yleisöä.

-Samana päivänä lähiseudulla ajettavasta nuorten ja naisten SM-rallistakin ennättää seuraamaan kisaamme. Yhteistyö Vanajanlinnan kanssa on avannut uusia mahdollisuuksia rallikisan järjestelyihin. Nyt myös Ahveniston Autourheilijoiden edesmenneen puuhamiehen Kari Kiurun idea Vanajanlinnan maisemissa ajettavasta rallipätkästä toteutuu, Keto sanoo.

Lauantain SM-ralli aiheuttaa myös liikennejärjestelyitä Hämeenlinnan seudulla. Muun muassa Vanajanlinnantie suljetaan Tawast Golfin päästä puolenpäivän aikoihin. Rallikansa opastetaan kilpailukeskukseen hiekkatietä Harvialantien suunnasta. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020