Uutiset

Vanajanlinnasta eväitä tulevalle hallitukselle

Aluekehittämisen teemat jäivät vähälle huomiolle vaalitaistelussa, kun taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen Portugalin tukeminen varasti lähes kaiken huomion.

-Oli pettymys, ettei keskustelussa juurikaan sivuttu aluepolitiikan linjauksia. Nyt koetamme ottaa isolla joukolla vahingon takaisin ja evästää tulevaa hallitusta näissä asioissa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön aluekehitysjohtaja Janne Antikainen.

Mikä on hallituksen aluepoliittinen linja? Mitä uusi hallitusohjelma aikoo sanoa Suomen alueellisesta kehityksestä, kuntarakenteesta ja kansallisesta aluerakenteesta? Mitkä teemat ovat tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa? Millaisilla välineillä Suomea kehitetään 2014 alkaen, kun nykyiset EU- ja kansalliset ohjelmat päättyvät?

Näitä kysymyksiä viitisensataa aluekehittäjää eri puolita maata pohtii kolmipäiväisessä joukkokohtaamisessaan, joka käynnistyi Vanajanlinnassa tiistaina.

Kahdessatoista eri sessiossa työstetyt ajatukset julkistetaan tapahtuman päätteeksi ensi torstaina. Antikaisen mukaan niistä odotetaan löytyvän aineksia myös tuleviin hallitusneuvotteluihin

Vanajanlinnassa ovat esillä alueellisen koheesio- ja kilpailukykyohjelman (KOKO) kansallisten verkostojen teemat, eli innovaatiot, hyvinvointi, luovat alat, maankäyttö, asuminen ja liikenne, kansainvälistyminen Venäjälle, matkailu sekä ikärakenteen haasteet.

Suomen kunnat valitsivat nämä teemat kaksi vuotta sitten keskeisimmiksi aluekehittämisen teemoiksi ohjelmakaudelle 2010-2013.

Tärkeä vauhdittaja

Antikainen luonnehtii KOKO-ohjelmaa tärkeäksi kehittämishankkeiden vauhdittajaksi niiden alkuvaiheessa.

-KOKO-rahoilla on tunnistettu kehittämistarpeita ja tehty selvityksiä, kartoituksia ja suunnitelmia sekä parannettu kehittäjien valmiuksia. Jatkohankkeet jalostuvat varsinaisissa rahoitusohjelmissa, joita toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston tuella.

KOKO-ohjelman Russia-verkostossa parannetaan aluekehittäjien Venäjä-valmiuksia.

-Verkostossa on mukana 28 aluetta, joiden lähtötilanne on kirjava. Kun joillakin seutukunnilla on monta Venäjä-osaajaa, jotkut seudut ovat palkanneet vain yhden avustajan kansainvälistymiseen, projektiasiantuntija Petriina Punna sanoo.

Vanajanlinnan joukkokohtaamisen järjestää työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä KOKO-ohjelman teemaverkostojen, Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen Liiton kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

23.2.2020