Uutiset

Vanajanselällä kalastajaa ympäröi ylhäinen yksinäisyys

– Kalastajien talvi on ollut surkea. Jäätilanne on ollut huono. Matalat lahdet ovat olleet jäässä, mutta Vanajaveden iso selkä on ollut enimmäkseen auki, Tyrvännön kalastusyhdistyksen sihteeri Juhani Tarkka kertoo.

Siinä missä Vanajavedellä verkoille matkataan normaalitalvena moottorikelkalla tai potkukelkalla, on tänä talvena tarvittu avuksi myös venettä. Vaikka veneeseen on ennenkin pitänyt turvautua keskitalvella, on se kuitenkin hyvin harvinaista.

– Edellisen kerran tammikuussa on tarvinnut venettä yli kymmenen vuotta sitten. Muistaakseni viimeksi näin kävi vuonna 1992 tai 1993, Vanajanselällä kalasteleva Kari Seppänen kertoo.

Avovedestä Seppäsen verkkoihin on tarttunut saaliiksi kuhaa, haukia, mateita, siikaa ja kirjolohia. Hänen mukaansa kalastus on hyvä talviharrastus EU-ajan maanviljelijälle.

Talviverkot katosivat järveen

Jään paksuus vaihtelee muutamasta sentistä 10-15 senttiin. Vanajanselän aukeaminen ennen joulua yllätti monet kalastajat.

Aimo Vuorinen menetti jäiden sulaessa suuren osan talviverkoistaan.

– En uskonut, että jää enää aukeaa. Sitten jäät muuttuivat heikoiksi, enkä uskaltanut enää mennä hakemaan verkkojani.

Jäiden sulaminen vei Vuoriselta yli neljäkymmentä 5-6 metriä korkeaa talviverkkoa. Se on kalastajalle iso menetys, sillä verkot maksavat ainakin viitisenkymmentä euroa kappale.

Vuorisen mukaan näin on käynyt ennenkin. Hän muistelee, että lempeä talvi teki tepposet ainakin 1950-luvun loppupuolella.

Vuorisen verkot olivat parinkymmenen metrin syvyydessä.

– Voi olla, että löydän ne vielä keväällä. Tiedän, mihin suuntaan tuuli puhalsi silloin, kun verkot katosivat. Kotiin päin ne ovat tulleet.

– Onneksi en ehtinyt laskea kaikkia talviverkkojani, Vuorinen huokaa.

Jäljelle jäi vielä parikymmentä korkeaa verkkoa.

Vuorinen on kalastellut joulukuun alusta asti lähinnä matalilla lahdilla, joissa jää on pysynyt. Matalasta vedestä verkkoon tarttuu haukea ja matikkaa.

Järven selällä ollut hiljaista

Järven selällä on ollut tänä talvena hiljaista.

– Ei ole paljon pilkkimiehiäkään näkynyt. Vilkkaimmillaan olen nähnyt jäällä kymmenisen ihmistä, Aimo Vuorinen sanoo.

Kalastajien ja pilkkijöiden lisäksi poissa ovat pysyneet myös kelkkailijat, autoilijoista puhumattakaan. Viime talvena Suotaalasta Retulaan kulki jäätie, mutta tänä talvena siitä on voinut vain haaveilla. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic