Uutiset

Vanajaveden kartta sai paikkakuntalaisilta punakynää

Raatihuoneen valtuustosali täyttyi lähes viimeistä paikkaa myöten, kun paikkakuntalaisille annettiin tilaisuus kertoa omat mielipiteensä Vanajaveden rantojen kunnostustarpeista.

Osallistujat pääsivät tekemään tuttavuutta naapuripenkissä istuvan kanssa. Sali jaettiin pienryhmiin, joille annettiin kartat ja kynät, joilla oli tarkoitus merkata karttoihin kunnostustöitä vaativia alueita.

Miemalasta Vanajanselälle ulottuvan vesialueen rannoista riitti sanottavaa, mutta monessa keskusteluryhmässä pohdittiin myös kunnostustöiden järkevyyttä.

-Paremmin pitäisi selvittää kuormituslähteet ja vasta sitten korjata niiden aiheuttamia vahinkoja, sanoi Jarmo Veijola. Hänen seurueensa oli huolestunut erityisesti Hattulanselän lahdista ja Kutalanjoen suusta, jota moitittiin rehevöityneisyydestä.

Kaunis järvimaisema on muisto vain

Arma ja Antero Nikkilä olivat huolissaan ranta-alueesta, joka jatkuu terveyskeskuksen kohdalta hotelli Aulangolle päin. Matkan varrelta löytyy myös Hotelli Vaakuna.

-Kansainvälinen hotelli, kyllä saa ranta-alueen puolesta hävetä, Antero Nikkilä puuskahtaa.

Saman on huomannut myös Pirjo Nordenswan, vaikka asuukin Hämeenlinnan sijasta Hattulassa. Aulangon rantatien reunusta on enää vain muisto entisajan kauniista järvimaisemasta.

-Ihan pöheikköä, Nordenswan tiivistää.

Kunnostustöille valtion rahaa

Tilaisuuden lopussa kartat ja paperit kerättiin osallistujilta. Ne siirtyivät Hämeen Ely-keskuksen ja Vanajavesikeskuksen käsiin. Kohteisiin tehdään kesällä tarkastuskäynnit, minkä jälkeen arvioidaan kunnostustöiden mahdollisuudet, kustannusarviot sekä hyödyt.

Lopullinen yleissuunnitelma toteutuvista kunnostuksista tehdään tämän vuoden joulukuussa.

Ely-keskus muistuttaa, että paikkakuntalaisten oma aktiivisuus on suuressa roolissa. Kunnostustöille voi hakea valtion rahoitusta, jota myös Ely-keskus tulee hakemaan useammalle vuodelle maa- ja metsätalousministeriöltä. Keskus voi rahoittaa yksittäisen kunnostuskohteen kuluista korkeintaan puolet. Myös Vanajavesikeskus lähtee mukaan joidenkin kunnostustöiden rahoitukseen. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic