Uutiset

Vanajavesi on maakunnan ykkösjärvi

Valtakunnallinen maakuntajärvikilpailu on päättynyt, ja nyt jokaisella Suomen 19 maakunnalla on oma nimikkojärvensä. Äänestykseen osallistui noin 13 000 suomalaista ja Kanta-Hämeessä Vanajavesi sai yli puolet annetuista äänistä.

– Tiukin kisa käytiin Kainuussa ja Varsinais-Suomessa, joissa johtopaikka vaihtui edestakaisin äänestyksen edetessä. Kainuussa Lentua ja Varsinais-Suomessa Painio saivat kuitenkin lopulta taipua suosikeille, Oulujärvelle ja Säkylän Pyhäjärvelle, SYKEn verkkotoimittaja Matti Lindholm kertoo.

Monessa maakunnassa voittoon ei riittänyt se, että on maakunnan suurin järvi. Esimerkiksi Keski-Suomessa voiton vei Keitele ennen Päijännettä ja Pirkanmaalla Längelmävesi ennen Näsijärveä. Etelä-Savossa Saimaa peittää alleen suuren alueen maakunnasta, ja maakunta jopa markkinoi itseään Saimaan maakuntana, mutta äänestyksessä pidemmän korren vei kirkas ja karu Puula.

– Kisan suurimpana yllätyksenä pidän Kallaveden jäämistä kakkossijalle Pohjois-Savossa, ja vieläpä selvin numeroin. Ehkä Kallavettä pidettiin niin itsestään selvänä voittajaehdokkaana, ettei sen puolesta kukaan ryhtynyt laajasti kampanjoimaan, SYKEn hydrologi Esko Kuusisto arvioi.

Satakunnalle ja Varsinais-Suomelle yhteinen maakuntajärvi
Säkylän Pyhäjärvi ylsi maakuntajärveksi sekä Satakunnassa että Varsinais-Suomessa.

Ympäristökeskuksen mukaan maakuntajärvet ovat läpileikkaus Suomen järvistä ja niistä löytyy edustaja lähes jokaiselle Suomen järvityypille.

– Suurin osa maakuntajärvistä on ekologiselta tilaltaan hyviä tai erinomaisia. Vanajaveden tila on tyydyttävä, SYKEn limnologi Sari Mitikka arvioi.

Maakuntajärvikilpailu on ollut käynnissä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) perustamalla Järviwiki-sivustolla maaliskuusta lähtien. 500 ehdotuksen joukosta arviointiraati nimitti kolme finalistia kullekin maakunnalle kisan toiseen vaiheeseen.

Maakuntajärvikilpailun järjestivät Suomen ympäristökeskus (SYKE) yhteistyössä YLEn Suomi express -ohjelman kanssa. Maa- ja vesitekniikan tuki ry rahoitti kilpailua.

Suomen maakuntajärvet
Maakunta – Maakuntajärvi – Osuus maakunnan äänistä
Ahvenanmaa Östra och Västra Kyrksundet 47 %
Etelä-Karjala Saimaa 56 %
Etelä-Pohjanmaa Lappajärvi 71 %
Etelä-Savo Puula 55 %
Kainuu Oulujärvi 42 %
Kanta-Häme Vanajavesi 61 %
Keski-Pohjanmaa Lestijärvi 71 %
Keski-Suomi Keitele 51 %
Kymenlaakso Vuolujärvi 74 %
Lappi Inari 51 %
Pirkanmaa Längelmävesi 55 %
Pohjanmaa Larsmosjön – Luodonjärvi 40 %
Pohjois-Karjala Pielineni 61 %
Pohjois-Pohjanmaa Pyhäjärven Pyhäjärvi 68 %
Pohjois-Savo Juojärvi 45 %
Päijät-Häme Päijänne 58 %
Satakunta Säkylän Pyhäjärvi 59 %
Uusimaa Tuusulanjärvi 60 %
Varsinais-Suomi Säkylän Pyhäjärvi 45 %