Uutiset

Vangit luokitellaan vaarallisuuden mukaan

Suomen vankiloissa ollaan ottamassa käyttöön yhtenäistä tapaa vankien vaarallisuuden arvioimiseksi. Tavoitteena on tunnistaa joukosta ne vangit, joilla on suuri riski uusia rikoksensa tai käyttäytyä väkivaltaisesti.

Vaarallisuusarvioiden perusteella jokaisen vangin vankilataival suunnitellaan yksilöllisesti. Hyvin käyttäytyvää ja alhaisen rikoksen uusimisriskin vankia ei kannata pitää kalliilla suljetulla osastolla ympäri vuorokauden vartioituna.

-Jokaisen vangin olisi oltava niin turvallisessa laitoksessa, kuin on välttämätöntä. Riskiarvion perusteella vanki sitten etenee järjestelmässä kohti vapautta, Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa kertoi Rikosseuraamuslaitoksen toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Vastaavaa työtä tehtiin viimeksi 2000-luvun alussa, jolloin Riihimäen ja Turun vankiloihin perustettiin varmuusosastot vaarallisimpia vankeja varten.


Arvioita tehty mutu-tuntumalla

Samuli Laulumaa laati viime vuonna Rikosseuraamuslaitoksen tilauksesta selvityksen vankien vaarallisuuden arvioimisesta.

Hänen mukaansa asiaa on tähän asti arvioitu lähinnä musta tuntuu -menetelmällä. Tämä on vaikeuttanut vankien sijoittamista oikeanlaiseen vankilaan eikä vankilanjohtajilla ole aina ollut tarvittavia tietoja esimerkiksi poistumislupia myöntäessään.

-Käytännössä tuttujen vankien riski on usein arvioitu liian alhaiseksi ja uusia tai ennalta tuntemattomia on pidetty liiankin suurena riskinä, Samuli Laulumaa kertoo.

Vankien arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa hänen tekemänsä rikokset ja muu menneisyys, käyttäytyminen sekä tulevaisuuden suunnitelmat.

Riskiarvio voi myös muuttua vankeuden kestäessä ja sitä käytetään apuna vankien vapautumista suunnitellessa.


Jengiläiset uusivat rikoksia

Vankilanjohtaja Samuli Laulumaan mukaan erittäin korkeariskisiä vankeja on Suomen vankiloissa vain pari sataa. Heidän taustansa vaihtelevat suuresti, eikä esimerkiksi suurin osa henkirikoksista tuomituista elinkautisvangeista kuulu tähän joukkoon.

-Erään vankilapaon yhteydessä toimittajat hämmästelivät, miten vankilanjohtaja voi sanoa, ettei elinkautisvanki ole vaarallinen. Jokaisen vangin tilanne on kuitenkin erilainen, ja elinkautista istuvat ovat keskimäärin aika alhaisen riskin vankeja. Esimerkiksi jengiläisten kohdalla rikosten uusimisriski on huomattavasti korkeampi, vankilanjohtaja Laulumaa sanoo.

-Jos minulta käytännön työntekijänä kysytään kuka on riskivanki, niin sanoisin hänen olevan nuorena rikosten tekemisen aloittanut, väkivaltainen ja toistuvasti kapakassa tappeleva henkilö. (HäSa)

Mainos