Uutiset

Vanha hautausmaa palaa arvoonsa

Kaurialassa sijaitsevasta vanhasta hautausmaasta on muodostunut läpikulkuväylä, jonka kautta pyyhälletään kohti keskustaa ja takaisin.

Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntarakenne valmistelee parhaillaan puiston peruskunnostusta, jonka tavoitteena on palauttaa alueen vanhaa ilmettä ja samalla korostaa puiston luonnetta hautausmaana.

– Alue on suojeltu muinaisjäännöksenä juuri siksi, että se on hautausmaa. Nyt siitä on tullut kuin mikä tahansa puisto, sanoo kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen.

Hautausmaan laidalla on esimerkiksi lasten leikkipaikka, joka ei oikein sovi alueen luonteeseen. Sitä myös käytetään hyvin harvoin, ja siksi se on tarkoitus poistaa.

Myös esimerkiksi betoniset istutusten reunukset ja näkyville paikoille sijoitetut roska-astiat vaihdetaan paremmin miljööseen sopiviksi.

Vanhoja puita ja pensaita raivataan

Vanhan hautausmaan kunnostamiseksi on laadittu alustavat suunnitelmat, mutta työ on vielä kesken. Puiston kunnostussuunnitelma teetetään Ramboll Finland Oy:llä.

Lappalainen kertoo, että puiston vielä jäljellä olevat hautamuistomerkit merkitään pohjakartalle osaksi kaupungin kartta-aineistoa.

– Hautausmaa on Hämeenlinnan kirkon ohella ainoita säilyneitä 1700-luvun lopun ympäristöjä kaupungissa, Lappalainen sanoo.

Suunnitelmissa on muun muassa kaataa muutamia huonokuntoisia puita ja nurmikoille levinneitä pensaita. Tutuntien ja Parolantien kulmauksesta koilliseen johtavan käytävän varren koivukujannetta täydennetään isokokoisilla puilla.

Puiston käytävien paikat pysyvät suurin piirtein ennallaan, mutta Eureninkadun suuntainen käytävä poistetaan. Samalla Eureninkadun ja Turuntien kulmaukseen johtavaa reittiä muutetaan siten, ettei siinä kuljeta hautamuistomerkkien keskeltä.

Hautausmaan alue rajataan Turuntien ja Eureninkadun puoleisilta sivuilta kivipollareilla ja niihin kiinnitettävillä ketjuilla.

Susanna Lappalainen kertoo, että puiston kunnostustyö alkaa aikaisintaan vuonna 2014. Muiden puistojen kunnostustöiden perusteella hän arvioi, että työ saattaisi maksaa noin 350 000 euroa.

Kaupunginpuisto kasvanut umpeen

Yhdyskuntarakenne valmistelee parhaillaan myös Hämeen linnan alueen, Ojoisten kartanon ja Kaupunginpuiston ympäristön maisemanhoitosuunnitelmaa.

Sen tavoitteena on suunnitella alueiden hoitoa vaiheittain pitkän ajan kuluessa.

Kaupunginpuistossa puut ovat vanhoja ja alue on pusikoitunut ja kasvanut umpeen. Samoin Ojoisten alueella maisema on kasvanut umpeen. Linnaa ympäröiviä puistoja taas arvioidaan maiseman, historian ja puistojen käytön kannalta.

Kaupungin yhdyskuntarakenne järjestää lähiaikoina kaksi yleisötilaisuutta puistojen ja viheralueiden suunnittelusta. Molemmissa toivotaan asukkaiden ideoita ja kommentteja esiteltäviin luonnoksiin.

Suunnitteluavuksi kerätään myös kaupunkilaisten muistoja ja vanhoja valokuvia alueista. (HäSa)

Vanhan hautausmaan puiston peruskunnostussuunnitelmaa esitellään tänään tiistaina kello 17 alkaen Wetterin auditoriossa, Wetterhoffinkatu 2. Kaupunginpuiston, Ojoisten kartanon ja linnan ympäristön maisemanhoitosuunnitelmaa esitellään lauantaina 10. marraskuuta kello 12 alkaen Suomen Tykistömuseolla.

 

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic