Uutiset

Vanha valta tarjoaa tuoretta viihdettä

Politiikan tutkimuksen veteraani sen sanoi tällä kertaa ääneen. Emeritusprofessori Olavi Borg laskee Aviisissa, että menossa on puoluejärjestelmän murros.

Uusista tuulista kertoo perussuomalaisten nousu, kansan tyytymättömyys vanhoihin puolueisiin ja nuoret, joilla ei ole puoluesiteitä.

Siinä se, lyhyesti ilmaistuna. Puolueuskottomuudessa ei ole demareita, keskustalaisia ja kokoomuslaisia vanhassa merkityksessä. Äänestäjät seilaavat vaaleissa puolueesta toiseen.

Borg ei ole yksityisajattelija, sillä poliitikoiltakin lipsahtaa usein tunnustus ”vanha jako oikeistoon ja vasemmistoon ei enää päde”.

Kaatuvan puoluejärjestelmän ja -jaon tilalle on jo tullut markkina- ja henkilövetoinen politiikka, sanoo Borg. Viihdeohjelma Presidenttipelin toinen kierros kertoo, ettei hän puhu omiaan.

Kansa käy kuumana. Kuka voittaa, kuka esiintyy parhaiten. Viihteestä vastaavat ehdokaskaksikko, Ultra Bra ja media, joka takoo pelissä hurjat voitot. Totta kai, ei viihde ole koskaan ilmaista!

Kansa valitsee vallatonta presidenttiä ja kuvittelee silti käyttävänsä valtaa. Peli on leikkidemokratiaa.

Antaa silti palaa. Mitä pahaa viihteessä voisi olla!

Vallan ytimeen – eduskuntavaaleihin tuloksineen ja seurauksineen – järjestelmän hiljainen kuolema ja viihteellistyminen jättävät jälkensä.

Kun vanha valta järkkyy, politiikka joutuu liikkeeseen ja tasapainottomuus lisääntyy. Muutoksesta kertoo pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen tuskainen taival. Kabinetilla on suuria vaikeuksia tehdä kovia päätöksiä.

Viihteen näkökulmasta tämän voi ymmärtää: ikävät päätökset ovat ikävää viihdettä.

Politiikan tasapainottomuus ja ennustettavuuden väheneminen tulevat suomalaisille kalliiksi. Tästä viihteestä seuraa kallis lasku.

Puoluesysteemin vanhakantaisuudesta ollaan aika samaa mieltä, miksi sitä ei uudisteta? Lähtökohta on tässäkin tuttu juttu: järjestelmä puolustaa aina itseään – ja kuin itsestään.

Ei sentään ihan itsestään, sillä puoluejakoa pönkittää yksin kansanvallan turvaamiseksi tarkoitettu puoluetuki.

Politiikan kerma suojaa asemiaan ja rakastaa menneisyyttä enemmän kuin maan kehittämistä rohkeilla ideoilla. Puoluejako ei uudistu, koska se ei ole pakko – vielä.

Tuomion julistaminen nykyiselle ei tässäkään tapauksessa riitä: tilalle pitäisi pystyä rakentamaan uusi puoluejako ja -järjestelmä.

Mikä olisi järkevä uusi jako? Kävisikö jako uudistusmielinen Eurooppa-puolue, vanhakantaiset ja joukko pienpuolueita? Se olisi ainakin uutta, pesäero viime vuosisataan.

Puoluejärjestelmän muutos on kuitenkin vasta alussa. Näin siksi, että kansasta lähtevän paineen pitää vielä kasvaa – paljon.

Mainos