Uutiset

Vanhaa toistava maltillinen raportti

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Anne Brunilan johtaman globalisaatiotyöryhmän jo ennakkoon käsittämättömän kohuttu raportti julkistettiin tiistaina. Sen otti vastaan pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupauksin, että joitain työryhmän esityksiä voidaan toteuttaa valtion ensi vuoden talousarviossa ja lisäbudjeteissa. Raportin kovimpiin avauksiin Vanhanen ei tyylilleen uskollisena ottanut mitään kantaa.

SAK:n johtaja Pertti Parmanne sen sijaan ampui kohti sekä raporttia että Brunilaa, jonka Parmanne näkee peräti sekaantuneen tuponeuvotteluihin. Raportissa on työnantajapuolen suosimia esityksiä, mutta silti Parmanne keskittyy raportin kiihkottoman arvioinnin sijaan tupopeliin. Kuten arvata saattaa, SAK:n Parmanne kiukustui esityksestä, jonka mukaan työpaikoilla voitaisiin poiketa alan työehtosopimuksesta irtisanomisten tai lomautusten vaihtoehtona.

Sen paremmin ylijohtaja Brunilalla kuin koko globalisaatiotyöryhmällä ei varmasti ole minkäänlaista intoa hankaloittaa muutenkin lähes ylivoimaisen hankalilta näyttäviä tuponeuvotteluja. Kun SAK:n Metalliliiton Erkki Vuorenmaa tyrmäsi osan ryhmän raportista etukäteen ja Parmanne sitä rusikoi heti julkaisupäivänä voi perustellusti kysyä, oliko Suomen tulevaisuutta pohtivan raskaan sarjan työryhmän aikataulu loppuun asti harkittu. Raporttia tuskin olisi kannattanut julkistaa kesken tuponeuvottelujen.

Mitään järisyttävää uutta Brunilan työryhmän raportti ei kovasta metelistä huolimatta sisällä. Oliko ryhmä peräti varovainen kannanotoissaan juuri tuponeuvottelujen vuoksi? Räväkkyydellä on toki varjopuolensa: mikään temppu ei ole suoltaa ideoita, joiden toteuttaminen on kannatuksen puutteen vuoksi täysin mahdotonta. Raportin linja on maltillinen.

Raportti toistaa tuttuja muotisanoja huippuosaamisesta innovaatioihin Suomen tulevaisuuden turvan avaintekijöinä. Erityisen vakavasti sietää keskustella ryhmän koulutusjärjestelmän uudistamista koskevista esityksistä. Tälläkään saralla ei ole kuljettavana helppoa tietä, sillä esimerkiksi ehdotus aikuiskoulutuksen ja ammattikoulujen yhdistämisestä tietäisi joidenkin oppilaitosten ovien sulkemista ja työpaikkojen katoa.

Globalisaatiotyöryhmä teki työtä valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta ja juuri tästä syystä raportin ei pitäisi kutistua vain yhdeksi Suomen tulevaisuutta pohtivaksi pinoksi paperia monen muun raportin tavoin. Ryhmän painoarvoa nostaa myös se, että sen työssä olivat mukana muun muassa Nokian johtaja Veli Sundbäck ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Pekkarinen.

Tekikö Brunilan ryhmä turhaa työtä, siitä päättää pääministeri Vanhasen hallitus. SAK:n rummutus tietää sitä, ettei SDP antane tukea ainakaan työehtosopimuksista poikkeamista koskeville liputuksille. Kovan paikan edessä maan hallitus on muutenkin, sillä monien globalisaatioryhmän esitysten toteuttaminen häiritsisi hallituksen rauhaa.

Päivän lehti

30.3.2020