fbpx
Uutiset

Vanhan ajan markkinat Myttäälässä menestyivät

Kymmenen vuoden juhlat alkoivat Pälkäneellä

Myttäälän vanhan ajan markkinat ovat enemmän yhteishengen luomista kuin varsinainen bisnes-juttu, mutta tietysti täällä myös myydään ja ostetaan. Nämä markkinat ovat ensimmäiset sarjassa, joka huipentuu 2013 Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlaan, Pälkäne-seuran puheenjohtaja Juha Valtonen kertoo.

Pälkäneellä järjestetään vuosittain vastaava menneisiin vuosisatoihin kytkeytyvä markkinatapahtuma. Lauantaiset Myttäälän markkinat olivat sarjan aloitus.

Markkinoiden teema vaihtelee, yksi tulee olemaan suuri pohjan sota. Siitä järjestetään nuorille larppaamistilaisuus.

Toisena teemana on aarteen etsintä. Pälkäneeltä löytyy edelleen Kostianvirran taiteluihin liittyvää esineistöä, kuten tykinkuulia. Viimeksi sellainen löytyi tänä vuonna pappilan puun sisältä.

Valtonen sanoo markkinoiden ideana olevan ihmisten mukaan saaminen ja kokemusten tarjoaminen, yhteisyyden tukeminen. Siksi myyjiä ja ostajiakin pyydettiin pukeutumaan 1700-luvun henkeen.

Otto Boije ja

Heikki Eemeli

Valtonen itse, joka toimi markkinaisäntänä, pukeutui kapteeni Otto Boijeksi, Myttäälän kartanon haltijaksi 1700-luvun puolivälistä. Kirkkoherra Jari Kemppainen esiintyi puolestaan Heikki Eemelinä, pappilan renkinä.

Vaikka markkinoilla haluttiin synnyttää linkki menneisyyden ja nykyajan välille, oli myyjiä pyydetty sulkemaan kännykät kello 11, jolloin markkinat avattiin.

Markkinoilla oli 43 kojua, joissa myytiin etupäässä perinteisiä tuotteita. Tarjolla oli maan antimia, ruokaa, punamultaa, kaarnaveneitä ja muita käsityötuotteita.

Markkinoilla vieraili noin 2!000 kiinnostunutta, neljä kertaa enemmän kuin odotettiin.

-!Markkinat olivat valtava menestys, me oltiin helisemässä sen ihmismäärän kanssa, Juha Valtonen myhäilee tyytyväisenä.

Perjantaina Pälkäneen yhteiskoululla juhlittiin Kostianvirran 400-vuotisjuhlaa. Pälkäne- ja Mallasveden välillä kiemurteli aiemmin vain puro, mutta vuonna 1604 vesimassat puhkaisivat kunnon uoman vesistöjen välille. Juhla kokosi reilut 250 henkeä.

Kostianvirralla käytiin yksi suuren pohjan sodan (1700-1721) ratkaisutaisteluista kesällä 1713. Kahakassa venäläisten 17!000 miehen joukot voittivat Ruotsi-Suomen armeijan 3 400 miehen osaston. Ruotsin armeijan pääosa marssi ja soti itäisessä Euroopassa.

Menot