Uutiset

Vanhan Panimon torni sortui

Ruostunut lattarauta aiheutti tiilistä ja pellistä rakennetun tornin sortumisen historiallisen Vanhan Panimon asuinrakennuksen katolla.

Talossa vielä työskentelevät rakennusmiehet olivat keskiviikkona aamupäivällä huomanneet, että parimetrinen torni oli kallistunut.

-Tyhjensimme kadun autoista, eristimme alueen lippusiimoilla, estimme liikenteen ja pudotimme tornin hallitusti kurottajasta. Minkäänlainen tapaturma ei ollut lähellä, ja asialla olivat ammattimiehet, kertoo Sato-Rakennuttajat oy:n vastaava mestari Olli Lauttia.

-Ei siellä ollut kuin metrinen peltitötterö ja 10-15 tiiltä, ei sen kummempaa. Se näytti loppupelissä hurjemmalta kuin olikaan.


Torneja ei saa purkaa

Arvi Kariston kadulla sijaitseva kaunis arvorakennus on suojelukohde ja 110 vuotta vanha. Sen julkisivua koristaa vielä kolme samanlaista tornia.

-Rakennesuunnittelija menee tarkistamaan muut tornit, jotta tällainen ei pääse toistumaan. Onhan se vähän yllättävää, kun metalliosa pettää. Ei sitä pysty etukäteen tutkimaan, toteaa projektipäällikkö Ville Rajakallio Sato-Rakennuttajat oy:stä.

-Suojellun talon torneja ei saa julkisivusyistä purkaa. Jos ne joudutaan (huonokuntoisuuden vuoksi) purkamaan, ne rakennetaan samanlaisina takaisin. Lisäkustannukset ovat ehkä tuhansia euroja.

Katolle jäänyt aukko tukitaan, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.

-Varmaan vasta keväällä laitamme sen kuntoon, koska siellä ei ole mitään vaaraa, Lauttia sanoo.

Kyseessä on Sato-Rakennuttajat oy:n ja Lemminkäinen Talo oy:n yhdessä asuinkäyttöön urakoima kohde, jossa on aikoinaan toiminut kruunun viinanpolttimo ja Kultakeskus (Hopeakeskus).


Osasyynä lumi ja jää

-Tulihan tämä vähän puskista, kun kuitenkin koko talon peruskunnostus asunnoiksi valmistui vasta, mutta ulkopuolisiin asioihin ei ole vielä kovasti kiinnitetty huomiota, sanoo isännöitsijä Heikki Pirhonen Realia Isännöinnistä.

Hän arvelee, että torni sortui osin sen huonokuntoisuuden, osin lumen ja jään vaikutuksesta.

Vastaava mestari Olli Lauttia oli soittanut tiistaina isännöitsijälle, että tämän olisi aika tarkistaa katon lumitilanne, koska lunta näytti olevan paljon.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon 16. joulukuuta. Osa asunnoista on edelleen tyhjillään. (HäSa)

Mainos