Uutiset

Vanhanen eroaa väärällä tavalla

Kuinka siinä niin kävi, kysyy kansa pääministeri Matti Vanhasen avioerosta. Kaikki oli niin hyvin. Puolisot hymyilivät, heillä on kaksi lasta ja hulppea koti Nurmijärvellä. Ja kuitenkin erotaan.
Onko kuva onnellisesta liitosta ollut vallan väärä?
Menossa on tuttu yksityiselämän, tällä kertaa pääministerin, märehtiminen.
Ei onnellisen perheen kuvassa mitään väärää ollut. Avioliitossa ollaan ensin onnellisia ja usein seuraavaksi onnettomia. Ei tuttu kaava koske pelkästään Matti Vanhasta.

Vanhasten avioero on yhteistä omaisuutta. Jokaisen suomalaisen suoranainen velvollisuus on ottaa asiaan kantaa.
Kuten tyyliin kuuluu, avioerossa pitää löytää roisto, syyllinen. Sen hakeminen on tässä tapauksessa kiusallisen vaikeaa, ainakin toistaiseksi, koska Vanhaset eivät ole kertoneet eronsa syistä yhtään mitään.
Juoruämmien ja -setien pitää nimetä syyllinen täydessä pimeydessä kuvitelmien perusteella. Ei hätää: juorut korvaavat puuttuvat tosiasiat.
Kaiketi juorukansa eron sinänsä hyväksyy, Vanhasten tapa erota vain on täysin väärä. Hänen avioliitonsa hajoamisen takaa pitäisi löytää saippuaoopperaa, vieraita miehiä ja naisia, värikästä ja räiskyvää elämää.
Ei riitä, että eroamalla Vanhanen osoittaa olevansa ihminen muiden joukossa.

Pääministeriparia ei voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta. Vanhaset tiesivät vallan hyvin, että Onnellisen Perheen kuvan särkyminen on mediamaailmalle tulikuumaa kamaa.
Pari teki paineessa ratkaisun, jonka se parhaaksi katsoi. Ja päätöksen erosta voivat tehdä aina vain asianosaiset, viisaista neuvojista piittaamatta.
Vanhasen avioero ei kerro mitään siitä, kuinka monen poliitikon pitäisi erota. Monenko kansanedustajan perheonni on perhehelvettiä siksi, että avioero olisi julkisuuden takia liian rankka ratkaisu?

Politiikkaan voi liittyä mikä asian hyvänsä ja siihen voidaan liittää mikä asia hyvänsä.
Poliitikko Vanhasen kohdalla keskeistä on seuraava kysymys: onko hän avioeronsa jälkeen aiempaa huonompi pääministeri? Mitä tekemistä erolla on pääministerin tehtävien hoitamiselle? Tai toisinpäin: mitä merkitystä muka on sillä, että pääministeri elää avioliitossa?
Kenties erolla on Vanhaseen myönteisiäkin vaikutuksia. Ehkä hän oppii ymmärtämään niitä lukemattomia suomalaisia, joiden elämä ei etene syntymästä avioliiton kautta hautaan kauniin käsikirjoituksen mukaisesti.
Seinään törmääminen voi kasvattaa.

Keskustan äärivanhoillisia pääministeri-puoluejohtajan ratkaisu rassaa. Kovin kauan tällä porukalla ei ole varaa narista. Jos omat lyövät Vanhasta tarpeeksi kovaa, hän voi kieltäytyä presidenttiehdokkuudesta.
Tähän ratkaisuun Vanhasella on varaa, keskustalla ei. Ilman Vanhasta keskusta on presidentinvaaleissa pahassa jamassa, sillä vain hän pystyy tarjoamaan tasavertaisen vastuksen kokoomuksen Sauli Niinistölle.
Kieltäytyykö Vanhanen avioeron takia presidenttiehdokkuudesta? Ei. Vanhanen ei aatteen miehenä jätä puoluettaan pulaan.

markku.peltonen@hameensanomat.fi