fbpx
Uutiset

Vanhanen haastaa itse itsensä

Nuo onnettomat poliitikot ovat taas tukkanuottasilla. Niin kai pitääkin, koska eduskuntavaaleihin on enää aikaa 71 päivää. Aika voi loppua kesken, ei kerkeä käsittelemään kaikkia ajankohtaisia aiheita, jotka meitä kansalaisia askarruttavat. Ja ellei politiikan tatameilla ole käsiteltäviä aiheita, niin sitten ei ole mistä kiistellä. Se taas olisi tylsää.

Tässä on nyt viikko pidätelty henkeä. Erosiko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pääministerin paikalta sittenkin täysin turhaan kesäkuussa 2003? Kaatuiko Suomen ensimmäinen naispääministeri demareiden ja erityisesti puolueen nykyisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman virittämään ansalankaan? Oliko Paavo Lipposella (sd.) sittenkin halu palata pääministeriksi?

Jäätteenmäki ei palaa pääministeriksi, joten sille asialle voidaan panna piste. Se pyysikö Jäätteenmäki aikoinaan niin sanottua Irak-muistiota silloiselta presidentin avustajalta Martti Manniselta on edelleen kiistanalainen, joskin toisarvoinen seikka. Jos hän todella sai paperit pyytämättään, jopa haluamattaan, niin miksi hän ei palauttanut niitä samantien?

Kaikki puolueet näyttävät olevan melkoisen samaa mieltä siitä, että seuraava pääministeri tulee maalisvaalien suurimmasta voittajasta. Toki mahdollisuuksia on monia: miten päähallituspuolueet keskusta ja demarit pärjäävät yhdessä ja erikseen, ja toisaalta, mikä on kokoomuksen vaalitulos.

Mutta se pääministeri. Oletetaan, että tarjolla on kolme nimeä: Eero Heinäluoma, Jyrki Katainen (kok.) ja Matti Vanhanen (kesk.). Nykyisen objektiivisen tuntemuksen, joka on tietenkin toimittajalle mahdotonta, voisi lausua, että Matti Vanhanen on vahvoilla myös seuraavan hallituksen pääministeriksi. Miksi?

Vanhanen on hoitanut pääministerin tehtävät kaikin puolin hyvin, eikä kukaan voine väittää, etteikö Suomella menisi varsin erinomaisesti. Pääministerin tyyli on asiallista, kuuntelevaa ja eleetöntä. Vanhanen on kasvanut tehtävässään miehen tavoin.

Keskustan puheenjohtajaan liittyvät kysymysmerkit ovat poliittisessa osaamisessa ja yksityiselämän hallinnassa. EU-puheenjohtajuuden loppuminen ja eduskuntavaalitaiston alkaminen tekevät Vanhasesta poliittisesti vapaata riistaa.

Nurmijärven sinkku on tehnyt viisaasti vaietessaan yksityiselämästään, mutta heti ensimmäisessä avioeronsa jälkeisessä henkilöhaastattelussa eilisessä Ilta-Sanomissa hän antaa vastustajilleen aseita. Vanhanen toteaa yksityisasioiden käsittelystään julkisuudessa: “Työntekoon se ei vaikuta, mutta jokainen omaan elämään kohdistuva tapaus on harmillinen”.

Muistaakseni pääministeri toi itse julkisuuteen silloisen tyttöystävänsä, ei media. Jatkoa on turha kerrata, joten se siitä. Moka mikä moka. Vanhasen ainoa todellinen vastustaja on hän itse. Kestääkö mies poliittiset paineet?

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin huomenna Matti Vanhanen todennäköisesti jatkaisi pääministerinä, sillä jotkut seikat Heinäluomassa ärsyttävät suomalaisia ja Sauli Niinistöllä (kok.) vahvistettu Kataisen joukkue on vasta harjoitusleirillä. Mutta: vaaleihin on tuo 71 päivää.

kari.vaisanen@hameensanomat.fi

Vanhanen on kasvanut tehtävässään miehen tavoin.

Menot