fbpx
Uutiset

Vanhanen olisi voinut vaieta

Kiina
ei painostanut Suomea, eikä se vaikuttanut maan ratkaisuihin, vakuuttaa ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Vanhanen joutui – vaikka siirtyi syrjään päivänpolitiikasta – puolustuskannalle, kun Wikileaksin julkisuuteen vuotamien asiakirjojen mukaan Kiina varoitti Suomea ottamasta vastaan Guantanamon leiriltä uiguurivankeja.

Kiina oli asiassa aktiivinen, koska maassa asuu yli seitsemän miljoonaa turkkilaista uiguurin kieltä puhuvaa. Kiina vastustaa pääasiassa islamilaisen väestön itsenäistymispyrkimyksiä.

Wikileaksin esiin nostama asia on pieni, eikä siinä ole paljon paljastettavaa. Suomi harkitsi hetken Guantanamon vankien ottamista, koska Yhdysvallat sitä esitti – eikä pelkästään Suomelle vaan lukuisille valtioille.

Kiinalla on oikeus esittää mielipiteensä ja kertoa siitä myös Suomelle. Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Esillä olevien asiakirjojen valossa Kiina ei painostanut, mutta ajoi omaa asiaansa.

Niin teki hetken harkinnan jälkeen myös Suomi. Mitä kaikkea taustalla tapahtui, siitä ulkopuolisten on mahdotonta muodostaa luotettavaa kokonaiskuvaa.

Ehkä Yhdysvallatkaan ei Suomea painostanut, sen sijaan tuntuisi luontevalta, että vankien vastaanottamisesta olisi seurannut jonkinlainen palkinto.

Suomi punnitsi edut ja haitat. Vanhasen hallitus päätti, ettei vankien vastaanottaminen ole maan etujen mukaista. Saman asian voi sanoa myös kärjistetyn rumasti: vangeista ei olisi Suomelle etua, sen sijaan pahimmassa tapauksessa kyllä haittaa.

Matti Vanhasen oli itse asiassa kovin turha aloittaa keskustelua Wikileaksin paljastuksista. Hän olisi voinut suoraselkäisesti julistaa, ettei hänellä ole aihetta arvioida enää Kiinan käyttäytymistä.

Mallia hän olisi voinut ottaa ulkoministeri Alexander Stubbista (kok.). Stubb ilmoitti, ettei hän kommentoi Wikileaksin asiakirjoista esiin kaivettuja tapauksia, koska dokumentit on hankittu laittomasti, varastamalla.

Stubb teki tilanteesta oikeat johtopäätökset. Hänen on kuitenkin pakko pyörtää sanansa, jos asiakirjoista löytyy maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa järisyttävä paljastus. Sellaista ei ole näköpiirissä.

Wikileaks-asiakirjojen tapaus on osoittautunut kautta maailman huomattavasti ensiarvioita pienemmäksi asiakirjavuodoksi.

Se pysyy Yhdysvaltain johdon kiusallisena häpeänä siksi, että kaikki pääsevät naureskelemaan tärkeiden asiakirjojen hämmästyttävän löysiä turvamääräyksiä.

Jos onni on onnettomuudessa, Yhdysvallat pääsee nyt korjaamaan salassapitoa koskevia määräyksiä ja estämään näin todella suuren vuodon.

Kiusallisuuskin on skandaalissa suhteellinen käsite. Diplomatiasta perillä olevat tietävät, että valtioiden päämiehistäkin käytetään sisäpiireissä roisia kieltä – puolin ja toisin.

Monessa kabinetissa paljastuksille on makeasti naurettu!

Menot