Uutiset

Vanhaseen iski jo vaaliväsymys

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen arvostelee kovin sanoin tiedotusvälineitä. Hän katsoo sanomalehti Pohjalaisen haastattelussa, etteivät varsinkaan televisiokanavat ole vaalien alla kansanvallan asialla.

Keskustajohtajan hieman sekavan pohdiskelun perimmäinen huoli tuntuu koskevan puolueiden äänen kuulumista. Kun television vaaliohjelmia tehdään katsojalukujen ehdoilla, puolueet eivät pääse riittävästi kertomaan omista tavoitteistaan.

Vanhasta ei voi syyttää rohkeuden puutteesta. Poliitikot tapaavat muistaa, että lehdistön arvostelussa media korjaa aina voiton ja poliitikko jää toiseksi.

Vanhanen jakaa puheenvuorossaan vaalien teemat tylysti kahteen ryhmään: median sekä järjestöjen laatimat asialistat ja puolueille tärkeät asiat. Tällä jaolla puolueet joutuvat keskustelemaan aiheista, jotka niiden mielestä eivät ole tärkeitä, Vanhanen purnaa.

Vaaleihin on aikaa vielä kuukausi, mutta keskustajohtajaa vaivaa jo ilmiselvästi vaaliväsymys.

Vanhasen avautumisen voi tulkita jopa näin: kun lehdistö ei toteuta pääministerin toiveita ja näkemyksiä, media saa kuulla kunniansa.

Kaiken keskipisteessä pitäisi olla sentään suomalainen äänestäjä! On yksioikoista väittää, että puolueet automaattisesti tuovat esille kansaa kiinnostavia asioita.

Puolueiden tarjonnan ja äänestäjien kysynnän väliin jää sentään edelleen lehdistön mentävä aukko. Median tehtävä on perätä poliitikoilta vastauksia maan tulevaisuudelle tärkeisiin kysymyksiin.

Vanhasen haaveissa kangastelee ainakin Pohjalaisen haastattelun perusteella vaalitaistelu, jossa puolueiden ääni nykyisestään selvästi voimistuisi.

Näkökulma on hämmästyttävä, eikä vähiten siksi, että Vanhanen on ammatiltaan toimittaja.

Keskustajohtajan olisi paikallaan tarkentaa, mitkä puolueiden näkemykset ovat jääneet tv-kanavien tarjonnan jalkoihin.

Puolueet ovat saaneet sanomansa läpi niilläkin esityksillä, joita ei ole näillä näkymillä mahdollisuus edes toteuttaa.

Keskusta, kokoomus ja SDP ovat jakamassa seuraavan neljän vuoden kuluessa rahaa, jota ei valtiovarainministeriön mukaan ole olemassakaan. Kolmesta suuresta puolueesta demareiden vaalilupauksen hinta on peräti 2,4 miljardia euroa.

Tarkoittaako Vanhanen sitä, että median olisi pitänyt vaieta kokonaan valtiovarainministeriön kannasta tällaiseen löysäkätiseen rahanjakoon?

Vanhasen arvostelun kärki osuu television vaaliohjelmiin. Eikä aiheetta, sillä viihde valtaa alaa asialta aivan kuten pääministeri arvioi. Vanhanen aloitti keskustelun tv-ohjelmista kuitenkin väärään aikaan.

Turvallisuuspoliittinen keskustelu on Vanhasen mielestä toimittajien johtamaa jankkaamista. Arvio pitää valitettavasti hyvin pitkälti paikkansa.

Päivän lehti

22.1.2020